Giro d'Italia 2023

Etappe 12: Ten aanval!

Etappe 12

De twaalfde etappe is op papier een mooie etappe voor de vluchters. Van Bra naar Rivoli zijn er slechts twee gecategoriseerde klimmen, maar de laatste is er wel een van de tweede categorie en ligt slechts op 28 kilometer van de finish. Daarbij zitten ook nog tien afdalende kilometers, waarin de nodige risico’s genomen gaan worden voor de dagzege.


17 mei 2023 in Wielrennen

Vanuit startplaats Bra gaat het direct omhoog in de etappe die 2300 hoogtemeters telt. De goed klimmende aanvallers krijgen hier een goede kans om in de kopgroep van de dag te komen. Na 36 kilometer wordt de top van de Pedaggera bereikt, een beklimming van de derde categorie. Daarna volgt een relatief eenvoudig parcours tot aan de eerste passage van finishplaats Rivoli. Daar wordt het peloton de bergen ingestuurd, naar de Colle Braida om precies te zijn: 9,8 kilometer klimmen aan 7,1%.

De positionering van deze berg in de etappe zorgt ervoor dat zowel de sprinters als de klassementsmannen een snipperdagje kunnen nemen. De ploeg van de rozetruidrager – of de ploeg die straftraining krijgt omdat zij niemand mee hebben zitten – zal de koers in handen nemen en ervoor zorgen dat er ten eerste geen gevaarlijke mannen ontsnappen en dat daarnaast het verschil met de kopgroep nooit buitensporig wordt.

In 2016 werd finishplaats Rivoli ook al eens opgenomen in het Giro-parcours toen in 2016 daar de tweede tussensprint van de dag werd gehouden. In een vergelijkbare etappe – een berg van de tweede categorie op zo’n twintig kilometer van de finish – kreeg de kopgroep een ouderwetse lange voorsprong van bijna een kwartier. Tussen de aanvallers bleek Matteo Trentin de sterkste op een volledig Italiaans podium. Vandaag weer Viva Italia?

Giro 2016 – Etappe 18
1. Matteo Trentin
2. Moreno Moser z.t.
3. Gianluca Brambilla z.t.
4. Sacha Modolo +20”
5. Nikias Arndt +30”
6. Ivan Rovny +34”
7. Matteo Busato +1’10”
8. Christian Knees +1’16”
9. Axel Domont +1’24”
10. Davide Malacarne +4’28”

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Cort, Healy
⭐⭐ Konrad, Oldani, Rota, Zana
⭐ Albanese, Barguil, Clarke, Gee, Mollema

Profiel etappe 12

12

Laatste 5km

12

Deel dit artikel
Gamecenter