Giro d'Italia 2023

Etappe 6: Napels (ge)zien, en terugkomen

Etappe 6

Net zoals vorig jaar gunt de organisatie Napoli de dubbelrol. Zowel de start als de finish ligt in een van de grootste steden van Italië. Vorig jaar werd het peloton nog dicht bij de stadskern gehouden, maar vandaag mogen de coureurs op excursie rond de Vesuvius. In een rondje van 162 kilometer met twee beklimmingen – de laatste op ruim zestig kilometer van de finish – is de kans groot op een massasprint bij de jachthaven van Napoli.


10 mei 2023 in Wielrennen

Direct na de start wordt het peloton om de noordkant van de Vesuvius geleid om vervolgens door het wereldberoemde Pompei te fietsen. Vanaf daar wordt de weg ingezet naar Valico di Chiunzi, een beklimming van de tweede categorie. Met zijn 10 kilometer aan bijna 6% gaan hier ongetwijfeld wat kuiten sneuvelen. Wanneer de punten op de top van de berg verdiend worden, is het plafond van de dag nog eens niet bereikt. Nog eens drie kilometer klimmen aan vijf procent en vanaf daar wordt de daling ingezet naar het zuiden.

Via de kustroute die allerminst vlak is wordt de laatste beklimming van de dag bereikt, Capo di Mondo. Klinkt als een bijnaam voor een heftige maffiabaas, maar het is slechts een heuvel van de derde categorie. De klim is wel onregelmatig want vlakke stukken worden afgewisseld met stroken van 8%. Toch zal hier de beslissing vallen. Eenmaal op de top moeten de renners nog zestig kilometer fietsen voordat zij het plaatsnaambordje Napels zien.

Daarmee is de kans op herhaling van hetzelfde scenario als vorig jaar klein. Toen won Thomas de Gendt de vluchtersetappe met heuvelachtige finale. Nee, beter kan er gekeken worden naar de allereerst etappe van de Giro van 2013. Op exact dezelfde locatie werd er toen gesprint om de roze trui. Die hing aan het einde van die dag om de schouders van Mark Cavendish die in dezelfde Giro nog viermaal wist te winnen. Winnen rond Napels laat een renner niet verstijven, het geeft je vleugels!

Giro 2013 – etappe 1
1. Mark Cavendish
2. Elia Viviani z.t.
3. Nacer Bouhanni z.t.
4. Giacomo Nizzolo z.t.
5. Matthew Goss z.t.
6. Francisco José Ventoso z.t.
7. Adam Blythe z.t.
8. Leigh Howard z.t.
9. Danilo Hondo z.t.
10. Brett Lancaster z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Groves, Matthews, Pedersen
⭐⭐ Albanese, Gaviria, Cort, Milan
⭐ Ackermann, Consonni, Dainese, Fiorelli

Profiel etappe 6

6

Laatste 5km

6

Deel dit artikel
Gamecenter