Giro d'Italia 2023

Etappe 3: Finale smaakt naar meer

Etappe 3

Vandaag wordt het peloton het binnenland ingestuurd in een rit van ruim tweehonderd kilometer van Vasto naar Melfi. Het eerste gedeelte langs de kust is nog vlak, maar in de finale moeten de renners nog eerst over een oude vulkaan voordat er gefinisht mag worden. De top van deze uitgedoofde vulkaan ligt op dertig kilometer van de streep ligt, waardoor sterke sprinters zichzelf ook nog kansen toedichten.


7 mei 2023 in Wielrennen

Na de verwachtte massasprint van gisteren weten wij nu wie de sterkste sprinter in het peloton is. Zijn ploeg zal er alles aan doen om deze zegereeks vandaag voort te zetten. Toch kan niet zomaar elke sprinter deze etappe overleven. Op veertig kilometer van de streep moeten de renners de tweetrapsraket op Monte Vulture overleven. Gelukt? Dan moeten de knechten de aanvallers – vanuit de eerste kopgroep of vanuit het peloton - nog wel even terughalen.

De beklimmingen zien er als volgt uit: eerst volgt de zwaarste, een beklimming van 6,4 kilometer aan 6,4%. Eenmaal boven wacht in de weerspiegeling van het meer – de kraters van de vulkaan zijn tegenwoordig gevuld met water – alweer de volgende beklimming: de Valico la Croce. Even steil, maar in lengte slechts de helft van de eerste klim: 3 kilometer. Wat volgt is een lange afdaling van twintig kilometer richting finishplaats Melfi.

De intenties van de rozetruidrager zijn vandaag doorslaggevend. Het verdedigen van de trui kan ervoor zorgen dat de kopgroep geen enkele kans krijgt en zij de sprintersploegen helpen met het verzekeren van een (gereduceerde) sprint.


Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Matthews, Pedersen
⭐⭐ Cort, Groves, Milan
⭐ Albanese, Consonni, Gaviria, Vendrame

Profiel etappe 3

3

Laatste 5km

3

Deel dit artikel
Gamecenter