Giro d'Italia 2023

Etappe 5: Medische kennis opdoen

Etappe 5

De vijfde etappe van 171 kilometer kent 2400 hoogtemeters maar toch gaat er gesprint worden in finishplaats Salerno. De finale aan de kust is namelijk volledig vlak en vrijwel alle hoogtemeters bevinden zich in het eerste gedeelte van het parcours.


9 mei 2023 in Wielrennen

Direct vanuit de start doemt er een heuvel van de derde categorie op. De percentages zijn niet kinderachtig: 7,6% voor bijna vier kilometer. Wie enkel de gecategoriseerde klimmen noteert denkt dat op 114 kilometer pas de volgende beklimming volgt. Schijn bedriegt, want in de eerste zeventig kilometer gaat het wegdek alleen maar op en af. En tot aan de top van de Guardia dei Lombardi voornamelijk op.

Na de afdaling van die niet-gecategoriseerde klim volgt nog een steil puistje op bijna zestig kilometer van de streep. Het is te ver van de finish om de koers te doen laten beslissen. De sprinters kunnen vanaf daar de koers in handen nemen en ervoor zorgen dat langs de Tyrreense kust de vluchters van de dag ingerekend gaan worden.

Finishplaats Salerno is geen onbekende van de Giro. In 2018, 2013 en 2007 kwam de caravaan ook al eens door de stad die voornamelijk bekend staat om de Medische School van Salerno. In de Middeleeuwen was deze school toonaangevend in het onderwijs in de medicijnen en werd ongetwijfeld de basis gelegd aan middelen als tramadol, clenbuterol en nandrolon. In de periode dat die middelen nog regelmatig in het peloton voorkwamen, was ook de laatste finish in Salerno. In 1995 won de Deen Rolf Sorensen de sprint in de 9e etappe. Treed een van zijn landgenoten in zijn voetsporen?

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pedersen
⭐⭐ Groves, Matthews, Milan
⭐ Ackermann, Cavendish, Consonni, Dekker, Gaviria

Profiel etappe 5

5

Laatste 5km

5

Deel dit artikel
Gamecenter