Giro d'Italia 2023

Etappe 4: Weer meer klimmen

Etappe 4

De eerste echte bergen van de Apennijnen worden vandaag aangedaan. In een relatief korte etappe van 175 kilometer met 3500 hoogtemeters kunnen de klassementsmannen zich niet meer verstoppen. Op de finaleklim van de tweede categorie kan je al voorzichtig een inschatting maken welke renners jou een fantastische Giro gaan bezorgen.


8 mei 2023 in Wielrennen

Het eerste uur loopt op en af en daarin gaan de aanvallers strijden voor een plek in de kopgroep. Op dag vier van de Giro ruiken de klimmende aanvallers nu hun kans schoon om te excelleren. Het kan daarom erg lang duren voordat een definitieve kopgroep gevormd wordt, wat nooit een goed teken is voor hun kansen op de dagzege.

Het parcours leent zich wel voor een eerste echte test van de klassementsmannen. Vooral het tweede gedeelte van de laatste tien kilometerlange klim zijn uitdagend. Daar loopt het wegdek richting Lago Laceno voor ruim vier kilometer met bijna 9% omhoog. Het marketingteam van het Ministerie van Toerisime van Italië heeft nog vijf vlakke kilometers in het parcours weten te fietsen rond het schitterende meer boven aan de top. Dit kan ervoor zorgen dat de echte favorieten hun kruit liever bewaren voor in de volgende bergetappes.

De slotklim is niet de eerste klim van de dag. Eerder op het menu staan al de Passo Delle Crocelle (na 70 kilometer) en de Valico di Monte Carruozzo (na 115 kilometer). Beide van de tweede categorie, maar met stijgingspercentages van rond de vijf procent gaan hier geen slachtoffers van naam gemaakt worden.

Lago Lecono debuteert niet in de Giro. In 2012 werd exact dezelfde klim gebruikt om de achtste etappe af te sluiten. In die goeie oude tijd kreeg de kopgroep nog ‘gewoon’ elf minuten voorsprong, maar zelfs dat bleek te weinig voor het later op gang gekomen peloton. Daar vanuit ontsnapte pocketklimmer Domenico Pozzovivo op de slotklim en vlak daarna ging hij juichend door de straten van Laceno. Wat volgde was een groep van 24 renners met daarin de favorieten voor de eindzege.

Giro 2012 – etappe 8
1. Domenico Pozzovivo
2. Beñat Intxausti +23”
3. Joaquim Rodríguez +27”
4. Thomas de Gendt z.t.
5. Dario Cataldo z.t.
6. Damiano Caruso z.t.
7. Gianluca Brambilla z.t.
8. Bartosz Huzarski z.t.
9. José Humberto Rujano z.t.
10. John Gadret z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Buitrago, Healy
⭐⭐ Cepeda, Konrad, Pinot
⭐ Almeida, Evenepoel, Geoghegan Hart, Roglic

Profiel etappe 4

4

Laatste 5km

4

Deel dit artikel
Gamecenter