Giro d'Italia 2023

Etappe 2: Uit de paniek schieten

Etappe 2

Na de eerste tijdrit is de hiërarchie geschept. Het peloton is verdeeld slechts twee groepen: zij die moeten aanvallen en zij die moeten verdedigen. Een gedeelte van die eerste groep gaan wij vandaag zien in de eerste rit in lijn. In een etappe van ruim tweehonderd kilometer wordt er van Teramo naar San Salvo zuidwaarts gereden langs de Adriatische kust. Onderweg slaan de renners tweemaal rechtsaf het binnenland in om wat hoogtemeters te maken. De strijd om de bergtrui is een cadeautje op de dag dat de sprinters om de echte Scoritopunten gaan vechten.


6 mei 2023 in Wielrennen

Vanuit Teramo maakt het peloton zich klaar voor wellicht één van de eenvoudigste ritten van de Giro. Althans, als je enkel naar het profielkaartje kijkt. Want de eerste vlakke ritten tijdens een grote ronde verlopen altijd zenuwachtig. Een groep van zo'n honderd renners wil de gehele finale bij de eerste dertig rijden. Er is geen wiskundeknobbel nodig om te realiseren dat dat niet kan. De meest relaxte plek? Wellicht in de kopgroep, al zal een spervuur aan demarrages aan de start al snel duidelijk maken dat je niet de enige bent met die gedachte.

Stuurmanskunsten en sterke teamgenoten zijn vandaag voor elke klassementsman essentieel. En in het gehaast om voor in het peloton te komen én te blijven, zal het tempo in de finale omhoogschieten. De aanvallers krijgen vandaag geen schijn van kans. Vanuit een andere linie – die van de sprintersploegen – worden zij namelijk ook nog eens bestookt. Zij grijpen elke kans aan om de Giro vlammend te beginnen, want een overwinning in het eerste weekend kan de druk voor de komende drie weken sterk verlichten.

De laatste kilometers zijn volledig vlak en kennen geen lastige obstakels. Er wordt gefinisht in San Salvo Marina en die naam verklapt al dat het peloton zich in het kustgebied bevindt. De wind zou hierdoor wel vrij spel kunnen hebben. In de laatste anderhalve kilometer moet er ook nog tweemaal linksaf geslagen worden, maar de laatste 800 meter zijn in rechte lijn. Indien een sprinter hier nog over minimaal twee ploegmaats beschikt, kan de rode loper worden uitgelegd naar een sprintzege.

Daarmee is finale te vergelijken met die van de 5e etappe van vorig jaar in de Giro. Toen, op Sicilië, pronkte er nog wel een zware beklimming links op het etappekaartje (waardoor Caleb Ewan en Mark Cavendish moesten lossen), maar de finish met twee scherpe bochten en een lang recht stuk langs de kust is vrijwel identiek. Toen kon Arnaud Démare zegevieren door goed werk van zijn knechten Miles Scotson en vooral Ramon Sinkeldam. Welke ploeg heeft zijn sprinter ditmaal veel hulp meegegeven?

Etappe 5 Giro 2022
1. Arnaud Démare
2. Fernando Gaviria z.t.
3. Giacomo Nizzolo z.t.
4. Davide Ballerini z.t.
5. Biniam Girmay z.t.
6. Phil Bauhaus z.t.
7. Alberto Dainese z.t.
8. Natnael Tesfatsion z.t.
9. Edward Theuns z.t.
10. Simone Consonni z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Gaviria, Groves, Pedersen
⭐⭐ Ackermann, Cavendish, Dainese
⭐ Albanese, Consonni, Cort, Matthews, Milan

Profiel etappe 2

2

Laatste 5km

2

Deel dit artikel
Gamecenter