Giro d'Italia 2023

Etappe 14: Berg aan sprinterskansen

Etappe 14

Een vertrek in Zwitserland en een berg van de eerste categorie in het eerste uur. Als je niet beter zou weten, stap je als sprinter vandaag nog af. Maar volledig tegen de boeddhistische leer in zouden de renners zich niet moeten focussen op het nu, maar juist op wat komen gaat. Want wat schuilt er achter die bergtop? Een lange afdaling met honderd vlakke kilometers waar zelfs de Scheldeprijs bij denkt: “is dat niet een beetje te vlak jongens?”


19 mei 2023 in Wielrennen

Vanuit het Zwitserse Sierre zwaaien Heidi en Helmut het Giro-peloton vaarwel. Het was een kort, maar zeer krachtig bezoek aan het Alpenland. De renners werden verwelkomd met bergen vernoemd naar honden, of honden vernoemd naar bergen. In ieder geval imposante Alpentoppen die elkaar in rap tempo opvolgden. Maar die Zwitsers zijn net als je beste vriend in de kroeg tegen sluitingstijd: “nog eentje dan?”

En daarom start de 193 kilometerlange etappe van Sierre naar het Italiaanse Cassano Magnago met een berg van de eerste categorie: Simplonipass Passo del Sempione. Je kan wel woorden als ‘simpel’ in een berg verstoppen, maar dat betekent nog niet dat je er eenvoudig overheen kan fietsen. Met 20 kilometer aan 6,5% hebben de coureurs namelijk te maken met een pittige beklimming.

Dat de etappe niet direct start met deze beklimming maakt hem wel interessant voor de samenstelling van de kopgroep. Verwacht hardrijders, verwacht klimmers. Waar de hardrijders moeite hebben om met een hoog tempo de berg op te knallen zijn het juist de fragiele klimmers die vaak de jump missen om op het vlakke in de kopgroep te geraken. Wellicht dat een samensmelting van de twee groepen op de top van de Simplonipass de krachten zo kan laten bundelen dat zij een uitdaging vormen voor het jagende peloton. Maar zitten er nog sprinters in dat peloton? En in hoeverre hebben zij Trek in een lange achtervolging?

De twaalfde etappe van de Giro 2017 kent enige overeenkomsten met vandaag. Een serieuze klim aan de start van de dag, vrijwel honderd vlakke kilometers daarna. In Reggio Emilia won destijds Fernando Gaviria de massasprint. Dat Jakub Mareczko – de sprinter die al moeite heeft met viaducten – tweede werd, zegt wellicht al genoeg. De destijds twintigjarige Vincenzo Albanese pakte zijn allereerste Scorito-punten met een negentiende plek.

Giro 2017 – Etappe 12
1. Fernando Gaviria
2. Jakub Mareczko z.t.
3. Sam Bennett z.t.
4. Phil Bauhaus z.t.
5. Maximiliano Richeze z.t.
6. Ryan Gibbons z.t.
7. Sacha Modolo z.t.
8. André Greipel z.t.
9. Jasper Stuyven z.t.
10. Roberto Ferrari z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Milan
⭐⭐ Ackermann, Cavendish, Matthews
⭐ Albanese, Ballerini, Consonni, Gaviria, Mayrhofer

Profiel etappe 14

14

Laatste 5km

14

Deel dit artikel
Gamecenter