Giro d'Italia 2023

Etappe 18: De dag van morgen is vandaag

Etappe 18

Met het vreemde vlakke uitstapje van gisteren is het peloton vandaag weer in een klassieke derde-weeks-etappe belandt. Vijf beklimmingen staan er vandaag op het programma, waarvan de afsluitende drie in de laatste veertig kilometers nog de meeste pijn gaan doen. Voor de klassementsmannen begint de tijd inmiddels te dringen, hoeveel kansen zijn er nog wat goed te maken? Een grote kans dient zich in ieder geval vandaag aan!


24 mei 2023 in Wielrennen

In een relatief korte etappe van 160 kilometer rijdt het peloton in het noordoosten van Italië van Oderzo naar Val di Zoldo. Na een vlak stuk van zo’n 25 kilometer wacht de eerste uitdaging van de dag: de Passo della Crossetta (11,6 kilometer à 7,1%). Een lange afdaling volgt en vergeleken met die eerst berg is de Pieve d’Alpago een peulenschilletje, 3,4 kilometer aan 5,4%.

Wat volgt is een lang stuk vals plat omhoog totdat de voet van de Forcella Cibiana wordt bereikt. Bijna tien kilometer klimmen tegen een stijgingspercentage van 7,7% gaat voor geen één renner een fijne onderneming zijn. Helemaal niet als de concurrentie aanval na aanval plaatst. Het is goed mogelijk dat de finale van de etappe daar al losbarst. Na de beklimming van die berg van de eerste categorie volgt een steile afdaling en direct daarna liggen er nog twee bergen van de tweede categorie, de Coi en Val di Zoldo. Vooral het tweede gedeelte van de Coi is loeizwaar met percentages die steevast boven de tien procent uitsteken.

Na de afdaling van de Coi volgt nog de finishklim van Val di Zoldo die met 2,3 kilometer aan 7% niet al te lastig is. De klassementsmannen kunnen het hier elkaar wel moeilijk maken, maar de etappe van morgen leent zich daar eigenlijk beter voor. Stilte voor de storm of gaat elke kans met beide handen aangegrepen worden?

Profiel etappe 18

18

Laatste 5km

18

Deel dit artikel
Gamecenter