Giro d'Italia 2023

Etappe 16: Bondjes maken

Etappe 16

Het is weer smullen geblazen vandaag! De laatste week van de Giro is ingegaan en dat laten die Italianen niet zomaar aan hen voorbijgaan. Een etappe met vijf beklimmingen brengt de renners van Sabbio Chiese naar Monte Bondone. Ruim 5200 hoogtemeters in 200 kilometer parcours. De lange finale van de Giro begint vandaag.


21 mei 2023 in Wielrennen

Wel sociaal van de organisatie – de renners in het peloton hebben elkaar al minstens 36 uur niet gezien of gesproken en daarom krijgen zij de kans om rustig de verhalen van de rustdag uit te wisselen en alvast bondjes te smeden voor de laatste koersweek. Zestig vlakke kilometers hebben zij de tijd om bij te keuvelen. Uitgepraat? Dan is het nu tijd voor de koers!

Via beklimmingen van de eerste categorie, derde en tweemaal tweede komen de renners aan bij de slotklim: de Monte Bondone. Een lange, onregelmatige beklimming van in totaal 21,4 kilometer. De percentages schommelen van 9% naar 3,4% en weer terug naar 8,2% waardoor je nooit echt lekker in je ritme kan komen. Welke renner heeft daar de meeste baat bij? Die kan weleens de laatste week ingaan met een mooie tijdswinst op zijn concurrenten.

In 2014 finishte de Giro voor het laatste op de Monte Bondone. Toen zegevierde Mikel Landa in een Giro die uiteindelijk door Cadel Evans werd gewonnen.

Giro 2014 – Etappe 4
1. Mikel Landa
2. Louis Meintjes +10”
3. Franco Pellizotti +35”
4. Przemyslaw Niemiec +41”
5. Cadel Evans z.t.
6. Fabio Duarte z.t.
7. Domenico Pozzovivo +46”
8. Michele Scarponi z.t.
9. Tiago Machado +49”
10. Fabio Aru z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Roglic
⭐⭐ Almeida, Caruso, Healy, Thomas
⭐ Arensman, Dunbar, Fortunato, Pinot, Van Wilder

Profiel etappe 16

16

Laatste 5km

16

Deel dit artikel
Gamecenter