Giro d'Italia 2023

Etappe 15: Een chaos aan rust

Etappe 15

Op de dag voor de laatste rustdag krijgen wij vandaag een schitterend gevecht om de dagzege te zien. Dit is precies een etappe waarvan de klimmende aanvallers smullen. De hele dag loopt het op en af, maar de streep is pas getrokken na dertig kilometer van de laatste beklimming. Inmiddels ben je bekend met de vorm van je aanvallers. Maken zij het vandaag waar? Of kies je toch voor zekerheid voor de mannen met truitjes en hun ploeggenoten?


20 mei 2023 in Wielrennen

Vanuit Seregno maken de renners zich op voor een etappe van 195 kilometer richting Bergamo. Hoewel de twee steden hemelsbreed nog geen veertig kilometer uit elkaar liggen, kiest de organisatie voor een toeristische route die met de uitlopers van de Alpen flirt. In deze regio wordt jaarlijks een monument uitgegeven: het is namelijk de grond van de Ronde van Lombardije. Het levert een heuvelachtige etappe op met vier beklimmingen, de eerste is van de 1e categorie en de overige drie zijn van 2e categorie.

Die eerste beklimming is de Valico di Valcava met een lengte van 11,6 kilometer en een stijgingspercentage van 8%. De top volgt na 46 kilometer en tegen die tijd moet er een deftige kopgroep zijn gevormd die gaat strijden voor de dagzege. De mannen hebben elkaar nog nodig, want na de afdaling volgt nog zo’n twintig kilometer vlak wegdek.

Vervolgens doemt het duo Selvino & Miragolo San Salvatore op, beide beklimmingen van de tweede categorie. De eerste is vooral lang en relatief eenvoudig, de tweede korter en steiler. Toch zorgt de vallei hierna van ruim veertig kilometer ervoor dat een definitieve aanval daar niet verstandig is.

Voor de klimmers is het aan te raden om daar mee te wachten op de Roncola Alta, wederom een beklimming van de tweede categorie: 10 kilometer klimmen aan 6,7%. Het steilste stuk zit al vroeg in de beklimming en kan gebruikt worden om afstand te nemen van de medevluchters. In het gebakkelei bij de achtervolgers kan de aanvaller het zwaarste middenstuk van deze beklimming gebruiken om zijn tijdswinst te vergroten.

Een fikse voorsprong op de top is ook wel nodig, want finishplaats Bergamo ligt bijna net zo ver als aan het begin van de etappe: op zo’n dertig kilometer. De helft daarvan krijg je bijna cadeau, dat is namelijk afdalen. Maar die laatste vijftien vlakke kilometers gaan ongetwijfeld zwaar aanvoelen en een hergroepering is daarmee mogelijk.

Kunnen wij nog iets van de klassementsmannen verwachten? Nee, zij sorteren alvast voor op de rustdag van morgen en blijven in hun hok. Althans. Dat dachten wij ook tijdens de Giro van 2017 toen de roze karavaan voor het laatst Bergamo aandeed. In de etappe met vlakke aanloop was de strijd om de kopgroep zo heftig dat er nooit een kopgroep kwam die meer dan twee minuten voorsprong kreeg. Op de slotklim waren het de mannen van het klassement die het verschil maakten. In de sprint van de stervende zwanen won Bob Jungels zijn, tot op heden enige Giro-rit.

Giro 2017 – Etappe 15
1. Bob Jungels
2. Nairo Quintana z.t.
3. Thibaut Pinot z.t.
4. Adam Yates z.t.
5. Domenico Pozzovivo z.t.
6. Patrick Konrad z.t.
7. Vincenzo Nibali z.t.
8. Tom Dumoulin z.t.
9. Ilnur Zakarin z.t.
10. Bauke Mollema z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Healy, Van Wilder
⭐⭐ Konrad, Pinot, Rota
⭐ Bouwman, Formolo, Mollema, Roglic, Zana

Profiel etappe 15

15

Laatste 5km

15

Deel dit artikel
Gamecenter