Giro d'Italia 2023

Favorieten - Bergklassement

Berg1

De afgelopen vier jaar is het bergklassement gewonnen door aanvalslustige klimmers die de Giro kleur gaven: Guilio Ciccone, Ruben Guerreiro, Geoffrey Bouchard en Koen Bouwman. In drie van deze vier gevallen werd naast de bergtrui ook nog minstens één etappe gewonnen; het zijn winnaars op alle vlakken. Wil jij ook een winnaar worden lijkt het bijna essentieel om de bergkoning te selecteren. Dus, wie zijn de kanshebbers dit jaar?


2 mei 2023 in Wielrennen

Een opvallende renner tijdens de vorige Giro was de Colombiaan Santiago Buitrago. Met zijn sterke klimmersbenen en aanvalslustige stijl wist hij zich in de kopgroep te handhaven en behaalde hij indrukwekkende resultaten, zoals een 1e, 2e en 5e plek in de etappe. Het resulteerde in de 8e plek in het bergklassement en een mooi aantal Scorito-punten. Echter, de vraag is in hoeverre hij een vrije rol krijgt binnen zijn team met kopmannen als Jack Haig en Gino Mäder. Zal hij net zoveel vrijheid krijgen als vorig jaar, toen hij deel uitmaakte van het team van Mikel Landa (3e in het algemeen klassement) en Pello Bilbao (5e)? Het lijkt erop dat die kans zeker aanwezig is!

Lorenzo Fortunato, een rasklimmer, kan een serieuze uitdager zijn voor de blauwe trui als hij zijn klassementsambities op een lager pitje zet. Hij heeft al eens gewonnen op de Zoncolan en ging het jaar daarop voor een klassement, maar eindigde wat anoniem op de vijftiende plek in het algemeen klassement. Om elke dag wél in de schijnwerpers te staan, is een dagelijks truitje ontvangen de sleutel. Voor de 26-jarige Italiaan zou het bergklassement de uitgelezen kans voor wat exposurekunnen zijn, gezien zijn sterke optredens in de bergachtige Tour of the Alps.

Mocht je 's nachts nog weleens wakker schrikken van de Duitse naamvallen, dan kun je deze alinea beter overslaan. Einer Rubio, een jonge Colombiaan uit het team Movistar, krijgt een vrije rol en kan daardoor een gevaarlijke concurrent zijn voor het bergklassement. De ploegleiding legt geen druk op hem en vanuit die positie zou hij vaak in de aanval kunnen gaan. Bergtop hier, bergtop daar, en voor je het weet doet hij mee in een van de belangrijkste klassementen van een grote ronde. Ein Joker für dich!

Het winnen van Scorito is als autorijden op de snelweg - je kijkt vooral vooruit, maar je moet ook steeds je achteruitkijkspiegel in de gaten houden. En wat zie je daar in het verleden? Oud-winnaar Giulio Ciccone staat dit jaar weer aan de start van de Giro. Zijn intenties zijn duidelijk: hij heeft geen interesse in het klassement. "Dat bewaar ik wel voor latere leeftijd," verkondigt hij. Zijn focus lijkt te liggen op etappezeges, waarmee hij veel punten kan verdienen voor de bergtrui, net zoals vorig jaar toen hij tweede werd in dat klassement. Op dezelfde manier kun je ook Koen Bouwman in je team opnemen, maar gezien het beleid van Jumbo-Visma om de volledige ploeg in dienst te stellen van kopman Primoz Roglic, is het onwaarschijnlijk dat Bouwman veel vrijheid zal krijgen voor de bergtrui, zoals vorig jaar het geval was vanwege de tegenvallende prestaties van de kopmannen destijds.

Als je ook maar een beetje wielrennen hebt gevolgd in april, dan is de naam Ben Healy je waarschijnlijk niet ontgaan. Deze aanvallende renner van EF - Education First heeft één modus: vol gas koersen. Dat heeft hem al een hoge notering opgeleverd in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race, koersen met talloze heuvels. Maar hoe zal hij presteren in het echte hooggebergte, waar de meeste punten te verdienen zijn?

Giro d'Italia 2023

Scorito: Het Leukste Wielermanager-spel

Speel mee!

Deel dit artikel
Gamecenter