Roland Garros 2023

Voorbeschouwing favorieten heren

Alcaraz
Foto: Pro Shots / SIPA USA

Bijna twee decennia domineerde een Spanjaard het Franse gravel. Volgt er met de oplopende leeftijd van Rafael nu een dal? Die kans lijkt klein, want net op tijd dient er met Carlos Alcaraz een nieuwe Spaanse topper aan die als eindfavoriet geldt voor Roland Garros 2023. Hij mengt zich brutaal in de strijd tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic die allebei hun 23e grandslamtitel in Parijs willen behalen. En alsof dat nog niet genoeg is, steekt Holger Rune ook zijn neus flink aan het venster! Wie pakt dit jaar de titel? De twintigers of de titanen?


24 mei 2023 in Tennis

Met zowel overwinningen in Barcelona als Madrid pakte Carlos Alcaraz dit jaar de Spaanse Dubbel op gravel. Zijn voorjaar verliep moeizaam – hij moest zelfs Australian Open laten schieten – maar sinds februari lijkt hij vrijwel onverslaanbaar. De Spanjaard heeft alles in huis om het zijn tegenstanders lastig te maken en maakt vaak de juiste keuzes op cruciale momenten. Ook het zogenaamde 'vijfde grand slam' van de kalender (Indian Wells) schreef de US Open-winnaar op zijn naam. En dat zonder een set te verliezen. Alcaraz mag dan een valse start kennen in 2023, vanaf nu is hij dé speler om rekening mee te houden.

De komende honderd jaar tennis zal Roland Garros onlosmakelijk verbonden blijven met Rafael Nadal en zijn dominantie op het Franse gemalen baksteen. Slechts twee personen zijn er in geslaagd om de man van Mallorca te verslaan in Parijs. Wie? Novak Djokovic (tweemaal zelfs) en niemand minder dan Robin Soderling. De overige 112(!) wedstrijden werden allemaal gewonnen door de Spanjaard. Buitenaardse cijfers voor iemand die gelukkig steeds meer menselijkere trekjes begint te vertonen. Ook zijn lichaam zegt zo nu en dan "stop". Het zorgde ervoor dat hij in maart 2023 voor het eerst sinds 2005 niet meer in de top-10 van de ATP staat. Nadal is echter al vaker te vroeg afgeschreven en je tennisteam zonder de 14-voudig winnaar ziet er toch incompleet uit.

De enige nog actieve speler die Nadal heeft weten te verslaan op Roland Garros is dus Novak Djokovic. De meest complete tennisser van het circuit heeft vooralsnog geen denderend seizoen. Hoewel hij de Australian Open won in januari – wat voor andere spelers al een succesvol seizoen zou zijn – is het op de overige toernooien nog niet echt Djokoviaans. Nederlagen tegen Lorenzo Musetti en Dusan Lajovic in 2023 laten zien dat Djokovic met de mindere spelers meer moeite dan normaal heeft. Maar een fitte Djokovic kan nog steeds iedereen verslaan, al is de vraag hoe fit een 36-jarige kan zijn in vergelijking met de twintigers van nu.

Op hardcourt behoort hij tot de beste spelers ter wereld, maar op gravel komt Daniil Medvedev vaak net wat te kort. Toch spreekt het in zijn voordeel dat de Rus na de Australian Open bezig is met een indrukwekkende reeks; op het gravel van Monte Carlo versloeg hij al Alexander Zverev. Hierdoor is hij teruggekeerd naar de mondiale top drie. Zou zijn goede spel op hardcourt van de afgelopen maanden nu ook zichtbaar zijn op het tragere gravel?

 

Als er iemand in 2022 definitief is doorgebroken, dan is het wel Casper Ruud. Hij bereikte de finales van zowel Roland Garros als de US Open, wat aantoont dat de Noor mee kan draaien in de top van de wereld. Maar heb je in de afgelopen paar maanden al eens op de kalender gekeken? Het jaar 2023 is inmiddels een paar maanden oud en zijn 2022-vorm heeft de Noor niet meegenomen na de jaarwisseling. Het bereiken van de top is makkelijker dan er blijven, zo blijkt maar weer. Vroege uitschakelingen op de Australian Open en op het gravel van Monte Carlo en Madrid bieden tot nu toe weinig hoop op een herhaling van zijn finaleplek van vorig jaar in Parijs. Toch werd Ruud lange tijd beschouwd als dé uitdager van Rafael Nadal vanwege zijn uitstekende spel op gravel.

Een stabiele factor in de top is de Griek Stefanos Tsitsipas. Na Novak Djokovic is hij zelfs de speler die het langst in de top-10 van de ATP staat! En met een halve finale en finaleplek in de afgelopen drie jaar op Roland Garros laat hij zien dat hij ook op gravel kan presteren. Maar zijn laatste vijf finales verloor hij, inclusief de finale van de Australian Open. De oude garde bleek dus te goed, het jonge spul klopt alweer hard op de deur. Maar voor je Tennismanager hoeft jouw speler niet het toernooi te winnen, hij moet vooral verder komen dan zijn concurrenten. Tsitsipas heeft al vaak genoeg laten zien dat hij daartoe prima in staat is.

 

Vorig jaar nog verstopt in de D-categorie, maar dit jaar behoort Holger Rune tot de favorieten. Een uitstekend gravelseizoen, gevolgd door drie finales in het najaar op hardcourt brachten de Deen tot een indrukwekkende prestatie tijdens de Paris Masters. In dezelfde stad waar zijn opmars begon – met een kwartfinaleplek op het gravel van Roland Garros – bleek de wereldtop geen antwoord te hebben op zijn spel. Met vijf overwinningen op spelers uit de top 10 van de wereld won hij zijn eerste ATP 1000-toernooi. Ook in 2023 heeft Rune al meerdere finales op gravel gespeeld, is de volgende finale in weer Parijs?

* Rafael Nadal doet niet meer mee aan Roland Garros 2023.

Roland Garros 2023

Speel mee met het leukste tennisspel voor de eerste iconische Grand Slam gespeeld op gravel!

Meld je aan!

Deel dit artikel
Gamecenter