Wimbledon 2022

Terugblik ronde 1: wie heeft er verrast?

Copyright Proshots 17228091
Foto: Pro Shots

De eerste rondes in het mannenenkelspel en vrouwenenkelspel op het iconische gras van Wimbledon hebben weer plaatsgevonden. In beide toernooien kruisen maar liefst 128 de deelnemers de degens om de winnaar van het oudste tennistoernooi ter wereld te worden. In hun kielzog strijden 11.563 tennismanagers om toe te treden tot het selecte gezelschap Scorito Legends. Wij blikken terug op ronde 1, waar de eerste klap een daalder(tje) waard is.


29 juni 2022 in Tennis

Heren A
De kanonnen uit de categorie heren A die een wedstrijd hebben gespeeld zijn deze zonder kleerscheuren doorgekomen, met uitzondering van Félix Auger-Aliassime (30% gekozen). Hij verloor verrassend van D-speler Maxime Cressy (4%). Voor Matteo Berrettini (77%) kwam het helaas niet zover. Een positieve coronatest gooide roet in het eten voor een van de titelkandidaten, die na Novak Djokovic (98%) het vaakst werd gekozen in deze categorie.

Heren B
Voor Marin Cilic (69%) was het toernooi eveneens afgelopen voordat hij een bal had geslagen. Ook in zijn geval was corona de boosdoener. Hubert Hurkacz (87%) verloor verrassend zijn partij tegen Alejandro Davidovich (C-speler; 1%). De heren B categorie is daarmee reeds onthoofd van zijn twee meest gekozen spelers. De overige heren in deze categorie wonnen braaf conform de odds hun partijen tegen minder hooggeplaatste goden.

Heren C
Good old Andy Murray (32%) was goed op Schot tegen James Duckworth (0%) en begon het toernooi met een 3-1 overwinning. Kan de Glaswegian weer eens ver geraken in een Grand Slam? Het is hem gegund. Frances Tiafoe werd ondanks zijn gunstige loting ‘maar’ gekozen door 26% van de managers en beloonde dat vertrouwen in 3 eenvoudige sets tegen Andrea Vavassori (0%). Zo makkelijk ging het niet voor de bad boy van Down Under, Nick Kyrgios (41%). Hij had in de eerste ronde maar liefst 5 sets nodig tegen de nummer 219 van de wereld, Paul Jubb (0%). De hoogst genoteerde Nederlander Botic van de Zandschulp (38%, 1% gekozen als captain) sloeg zich in 3 sets voorbij routinier Feliciano López (0%). Teleurstelling heerst bij Grigor Dimitroc (16%) en Pablo Carreño Busta (4%), zij gaven geblesseerd op.

Heren D
Nederlands nieuwste troeteltennisser Tim van Rijthoven heeft zijn debuut op Wimbledon bekroond met een overwinning. Een goede 45% van de tennismanagers nam Tim op in zijn selectie, maar liefst 15% selecteerde hem als captain, dubbel juichen! Kan hij het ook in de volgende ronde tegen Reilly ‘de Reus’ Opelka (5%)? Meer Nederlands succes was er met de overwinning van Tallon Griekspoor (10%, captain 1%) op Fabio Fognini. Daarnaast zag een substantiële groep tennismanagers, 28% om precies te zijn, hun telg Oscar Otte 18 van de 22 gespeelde games winnen tegen Peter Gojowczyk. De helft van deze groep maakte hem zelfs captain en behaalde daarmee de maximale 180 punten voor een captain in de eerste speelronde. Datzelfde puntenaantal haalde 18% van de tennismanagers met Nikoloz Basilashvili. De Georgische tenniser heeft 27% van de teamselecties gehaald. Overige overwinningen die een aanzienlijk aantal tennismanagers hebben verblijd zijn behaald door David Goffin (13%, 5%), Sebastián Báez (10%, 4%), Aleksandr Bublik (17%, 1%) en de meestgekozen D-speler van het spel: Lorenzo Sonego (42%, 12%).


Dames A
Bijna een unicum voor de A-speelsters! Oké, de wedstrijd van Karolína Plíšková (51%) is uitgesteld, maar deTsjechische leidt tegen D-speelster Tereze Martincova (1%). Mocht Plíšková haar partij winnen, dan hebben alle A-speelsters de eerste ronde overleefd. In het onvoorspelbare vrouwentennis is dit normaliter verre van een zekerheid! Iga Swiatek gunde haar tegenstander Jana Fett (0%) slechts 3 games, de absolute nummer 1 van de wereld is dan ook de meest gekozen speelster in ons spel met 97%.

Dames B
Knap gezien van Scorito-spelend Nederland! De minst gekozen speelster uit deze categorie, doch finaliste van de Australian Open 2022, Danielle Collins (8%) legde het af tegen Marie Bouzková (0%). Maar ook Olympisch kampioene van 2020, Belinde Bencic (15%), moest verrassend het strijdtoneel verlaten na een zeperd tegen Qiang Wang (0%). Bovendien kijkt Garbiñe Muguruza (14%) nog tegen een achterstand aan van 1-0 in haar uitgestelde wedstrijd tegen D-speelster Greet Minnen (0%). De meestgekozen speelsters Ons Jabeur (74%) en Angelique  Kerber (40%) behaalden vrij eenvoudig de volgende ronde.

Dames C
Amanda Anisimova geeft haar sterke jaar een vervolg in de 1e ronde met een eenvoudige overwinning op  Yue Yuan (0%). Hoopvol nieuws voor 36% van de tennismanagers! Daar kwam Elise Mertens (49%) goed weg.. Bij een 1-1 tussenstand gaf Mariá Osorio op met een liesblessure. Minder geluk was er voor Jil Teichmann (24%). De Duitse kon het niet bolwerken tegen Ajla Tomljanović (D speler, 23%) en werd met 2-0 naar huis gestuurd. Andere veelgekozen vrouwelijke C-spelers die het strijdtoneel helaas moesten verlaten zijn Camilla Giorgi (44%), Karolína Muchová (24%) en de inmiddels 40-jarige Serena Williams (43%, 1%).
 
Dames D
Een grote schok voor iedereen die Martina Trevisan de aanvoerdersband toevertrouwde (18%, van de in totaal 29% die haar opnam in de teamselectie). Ze verloor van de door 0% gekozen Elisabetta Cocciaretto. Nog eens 16% verloor met Beatriz Haddad Maia ook dure captainpunten. De Brazilliaanse tennister was met 47% ook nog eens de meestgekozen speelster van haar categorie. De derde vaak gekozen captain in de D categorie dames, Alison Riske, won daarentegen wel keurig haar partij tegen Ylena In-Albon (0%). Een spreekwoordelijke daalder voor 13% van de tennismanagers. Qinwen Zheng (5%) verdient het om in het zonnetje te worden gezet. Zij verraste C-speelster Sloane Stephens, en met de Amerikaanse 28% van de Scoritospelers. In de negatieve zin viel de veelgekozen Shelby Rogers (32%, 7%) op, ze liet zich overmeesteren door de Kroatische Petra Martic (0%) We eindigen met een nieuw Nederlands sprookje. Lesley Pattinama-Kerkhove (0%) mocht als ‘lucky loser’ opdraven na een afmelding van Danka Kivinic en won en passant een paar uur later haar partij tegen Sonay Kartal!


Deel dit artikel
Gamecenter