Wimbledon 2022

Outsiders dames

Header Tennis Wbd Outsiders

Hier zitten / zaten de winnaars

In de B-categorie zien wij meer oud-winnaressen dan in de A-categorie. Dat wordt punten scoren dus! Maar elke Scorito-speler weet inmiddels: behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Wat dan weer wel in het voordeel spreekt: Toen Muguruza en Kerber het toernooi wonnen behoorden zij ook niet tot de topfavorieten. Net zoals nu.


8 juni 2022 in Tennis

Garbine Muguruza (B) en Angelique Kerber (B) wonnen respectievelijk in 2017 en 2018 Wimbledon. Destijds waren zij beiden niet te vinden in de top 10 van de plaatsingslijst, maar de overwinning kwam zeker niet uit de lucht vallen. Twee jaar voor hun overwinning behaalde zij de finale al. Voor Muguruza geldt dat de beste jaren op gras (en in de grand slams in het algemeen) achter haar liggen, maar Kerber liet met een halve finaleplek vorig jaar zien dat zij nog steeds een topper op gras is.

Van Tsjechische bodem: Kvitova en Krejcikova. Tweevoudig winnares Petra Kvitová (B) was aan het begin van het vorige decennium de absolute graskoningin. Maar van die dominantie is er bij de inmiddels 32-jarige Kvitová weinig meer van over. Kijk echter niet gek op als de Tsjechische toch wederom ver komt op Wimbledon. Met haar goede service kan zij makkelijk de games binnenslepen. Haar landgenoot Barbara Krejcikova (B) heeft vooralsnog één keer meegedaan aan Wimbledon (2021) en wist direct de vierde ronde te bereiken. Zij nam destijds haar goede vorm van Roland Garros mee, maar kan daar dit jaar niet over beschikken.

In de absolute top van de WTA-ranking staan en dan toch weer dat blauwe B-tje voor je naam zien verschijnen op Scorito. Waar heeft Anett Kontaveit (B) dit aan verdiend? Het korte antwoord: haar prestaties op de grand slams. Op het hoogste podium komt het er steeds maar niet uit. Wellicht deze editie dan? Ook hoog op de ranking staat Ons Jabeur (B). Haar stabiele optreden de afgelopen twee jaar zorgde ervoor dat zij bij Roland Garros tot de favorieten behoorden. Bijna 80% van de Scorito-spelers zagen dit ook en zagen kort daarna dat zij een B-speelster minder hadden in hun team. Op gras komt de Tunesische best aardig uit de voeten, vorig jaar won zij het toernooi van Birmingham.

Na Henman Hill en Murray Mountain dit jaar Raducanu RidgeEmma Raducanu (B) heeft alles in zich om de komende tien jaar het Britse tennis te domineren. Met een wildcard (en een 338e plek op de ranglijst) wist zij vorig jaar al tot de 4e ronde te komen. We zijn een jaar verder en Raducanu heeft zich – mede dankzij haar winst op de US Open – genesteld in de subtop van het vrouwentennis. Met het thuispubliek aan haar zijde is het mogelijk om sinds 1977 weer een Britse naar de winst te supporteren.

De speelster met de meeste aces in 2022? Dat is Elena Rybakina (B). Wegens de lage stuit van de bal op gras is Wimbledon wellicht het toernooi waar de opslag het belangrijkst is. De jonge Kazachse heeft nog weinig mogelijkheden gehad om dit te laten zien in Londen, maar met haar enige deelname kwam zij wel tot de vierde ronde.

In de B-categorie zien wij ook twee speelsters die het jongerentoernooi van Wimbledon al eens gewonnen hebben. Dit zijn Belinda Bencic (B) en Jelena Ostapenko (B). De Zwitserse Bencic heeft dit nog niet kunnen vervolgen met een mooie prestatie in Londen, maar Ostapenko heeft dat zeker wel! In het wonderjaar van Ostapenko – waarin zij als tiener opeens Roland Garros won – kwam zij een maand later tot de kwartfinale van Wimbledon en verbeterde zij die prestatie een jaar later met een plek in de halve finale. Een grasspecialist leek geboren. Maar zo goed als toen heeft zij niet meer gepresteerd.


Deel dit artikel
Gamecenter