Wimbledon 2022

Favorieten dames

Header Tennis Wbd Favoriet

Wie stopt Swiatek?

Na het vertrek van Barty kent het vrouwentennis een alleenheerser: Iga Swiatek. Tijdens Roland Garros wist zij deze sterrenstatus te verzilveren in haar tweede grand slam-titel. Haar goede vorm betekent automatisch de favorietenrol voor Wimbledon, maar op het gras in Londen zijn er genoeg andere kanshebbers die ook een gooi gaan doen naar de titel.


8 juni 2022 in Tennis

De indrukwekkende reeks van Iga Swiatek (A) – de winst in de finale van Roland Garros was haar 35e zege op rij – werd op hardcourt en gravel behaald. Hoe goed is zij dan op gras? Vorig jaar was de vierde ronde op Wimbledon het eindstation voor de Poolse en in 2019 kwam zij niet verder dan de eerste ronde. Het is dan absoluut nog geen uitgesproken zaak dat Swiatek even de titel in Londen op komt halen. Helemaal omdat haar topspin-spel minder effectief zal zijn op gras. Maar als er tegenwoordig iemand met vertrouwen speelt, dan is het de Poolse wel.

Wie vorig jaar even ver kwam op Wimbledon was Paula Badosa (A). Als één van de schaduwfavorieten begon de Spaanse aan Roland Garros maar zij kon deze rol niet waarmaken wegens een kuitblessure. Indien volledig hersteld kan de 25-jarige Badosa verder gaan met wat zij de afgelopen jaren heeft gedaan: steeds een beetje beter worden. Haar WTA-ranking zou goed moeten zijn voor een plek in de halve finale!

Binnen de A-categorie zijn er twee speelsters waarvan er één altijd goed is voor de vierde ronde op Wimbledon en de andere nooit verder kwam dan de derde ronde. De namen? Respectievelijk Coco Gauff (A) en Maria Sakkari (A). Makkelijke keuze voor je team dus? Op papier wel. Maar Gauff heeft pas 2x meegedaan aan Wimbledon en Sakkari heeft het afgelopen jaar de stap gemaakt naar de wereldtop. Een makkelijke loting lonkt daarom voor de Griekse Sakkari en wie weet dat zij daarmee een nieuwe beste prestatie op Wimbledon kan noteren. Voor Gauff geldt dat zij met haar finaleplek op Roland Garros nu echt tot de top behoort. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de Amerikaanse haar eerste grand slam gaat winnen.

Met een finaleplek was Karolina Pliskova (A) voor het eerst sinds 2016 weer eens dicht bij een grand slam-overwinning. Zij moest destijds haar meerdere erkennen in Ashleigh Barty. Met het pensioen van Barty heeft Pliskova op basis van 2021 dus de beste papieren voor de winst op Wimbledon dit jaar. Klinkt logisch toch?

Iets lager op de huidige WTA-ranking vinden we een speelster die al meerdere grand slams gewonnen heeft: Simona Halep (A). De meest recente prestatie van Halep op Wimbledon? De eindoverwinning in 2019. Eigenlijk zegt die statistiek alles. Daarna heeft de Roemeense lopen sukkelen met blessures en van de vorm van 2019 is weinig meer over. Mocht zij echter topfit aan de start verschijnen, maakt zij het iedere speelster lastig.


Deel dit artikel
Gamecenter