Roland Garros 2023

Voorbeschouwing uitdagers heren

Sinner
Foto: Pro Shots / SIPA USA

Bij de mannen op Roland Garros maakt de favoriet het vaak waar. Lees: Rafael Nadal maakt het vaak waar. En al puilt de prijzenkast van de Mallorcaan uit tot ver aan de eilandkust, alle acht de plekken in de kwartfinale kan hij nog steeds niet in zijn eentje bezetten. Ruimte voor de outsiders om de kruimels op te rapen. Of wellicht zelfs meer!


24 mei 2023 in Tennis

De Russen Andrey Rublev en Karen Khachanov zijn terug te vinden in de B-categorie. Rublev behoort tot de wereldtop, maar mist een wapen om het zijn tegenstanders echt lastig te maken. Wanneer hij ver in het speelschema komt, krijgt hij het vaak moeilijk. Maar tegen die tijd heeft hij al genoeg punten verzameld om zijn selectie te rechtvaardigen. In Madrid stond hij tegenover landgenoot Khachanov en verloor hij. En waar Rublev vooral stabiel is, kan Khachanov wellicht wel verrassen. Zijn zegetocht sinds het einde van vorig jaar is indrukwekkend en vrijwel onopgemerkt nadert hij nu de top-10. Op gravel noteert hij dezelfde winstpercentages als op hardcourt, dus een diepe run op Roland Garros behoort tot de mogelijkheden.

Noord-Amerikanen hebben een moeilijke relatie met gravel. De tennisscholen daar geven de voorkeur aan het snellere hardcourt en houden niet van gemalen baksteen. Wellicht is dat de reden dat er sinds 2014 geen Noord-Amerikaan meer in de kwartfinales van Roland Garros heeft gestaan. Die eer was destijds aan Milos Raonic. Het is nu aan landgenoot Felix Auger-Aliassime om die droogte te doorbreken. Vorig jaar rook hij al eens aan de kwartfinale toen hij op 2-2 stond in de vierde ronde, maar gravelkoning Nadal bleek toch te sterk. Een plekje hoger op de ranglijst staat de Amerikaan Taylor Fritz. De afgelopen twee jaar heeft Fritz echt naam gemaakt en momenteel beleeft hij zijn beste gravelseizoen ooit. Het ziet ernaar uit dat hij zijn beste prestatie op Roland Garros (derde ronde) dit jaar kan verbeteren.

Naast Felix Auger-Aliassime was er nog iemand die het Rafael Nadal lastig maakte vorig jaar: Alexander Zverev. In een spannende wedstrijd kwam de Duitser in de eerste twee sets tot een tiebreak. Tijdens die tweede tiebreak liep hij een gebroken enkel op waardoor hij zijn seizoen vroegtijdig moest afbreken. Het lijkt er nog niet op dat Zverev volledig terug is op zijn oude niveau en daarom is hij voor dit toernooi nog te selecteren als B-speler. De laatste keer in 2023?

Het Italiaanse tennis zit in de lift. Met Jannik Sinner en Lorenzo Musetti zijn er twee subtoppers die het de wereldtop in 2023 lastig maken. Sinner lijkt van alle markten thuis en heeft in het eerste halfjaar al drie finales bereikt. Hij heeft Tsitsipas en Alcaraz al verslagen, dus de favorieten moeten op hun hoede zijn voor deze Italiaanse sensatie. Met overwinningen op Tsitsipas en Alcaraz zijn de favorieten gewaarschuwd voor deze Italiaan. Maar ook het jonge talent Musetti mag niet onderschat worden. Hij was ooit de nummer 1 bij de junioren en is ijzersterk op gravel. Vorig jaar won hij zelfs het toernooi van Hamburg door Alcaraz te verslaan!

Generatiegenoten Cameron Norrie (27 jaar) en Borna Coric (26 jaar) zijn om verschillende redenen interessante namen voor deze editie van Roland Garros. De Brit Norrie ontwikkelt zich op latere leeftijd tot een stabiele speler die ook op gravel goed presteert. In zijn Zuid-Amerikaanse tour eerder dit jaar kwam hij al tweemaal tot de finale waarin beide keren Alcaraz de tegenstander was. De prijzen daar werden verdeeld. Alcaraz kreeg Buenos Aires, Norrie Rio de Janeiro.

Roland Garros 2023

Speel mee met het leukste tennisspel voor de eerste iconische Grand Slam gespeeld op gravel!

Meld je aan!

Deel dit artikel
Gamecenter