Roland Garros 2023

Voorbeschouwing outsiders heren

Tiafoe
Foto: Pro Shots / SIPA USA

Een grote groep spelers kijkt reikhalzend uit naar het enige grand slam op gravel. Op de meest trage ondergrond van het circuit behalen zij hun beste resultaten. Aan de andere kant zijn er enkele subtoppers die het liefste dit deel van het seizoen overslaan. Wat hebben ze gemeen? Ze zijn allemaal te vinden in de C-categorie bij de mannen op Roland Garros!


24 mei 2023 in Tennis

Met Francis Tiafoe en Hubert Hurkacz kan je spelers selecteren die in de laatste twee jaar nog een halve finale op een grand slam hebben bereikt. Toch is het kiezen van één van deze twee spelers een risico. De Amerikaan Francis Tiafoe heeft niet bepaald een goede relatie met Roland Garros. Pas na zeven edities slaagde hij erin een wedstrijd in Parijs winnend af te sluiten. Desalniettemin heeft hij eerder dit jaar wel een graveltoernooi in Houston gewonnen, dus blijkbaar kan Tiafoe het wel! En Hurkacz dan? De kans daarop lijkt kleiner, maar de Pool moet in staat zijn om een aantal rondes te overleven. Misschien is hij tegen die tijd zo gewend aan het gravel dat hij plots de wereld kan verrassen met zijn krachtige baseline spel.

Uit het niets behaalde vorig jaar de ervaren Marin Cilic de halve finale van Roland Garros. Ook toen was hij te vinden in de C-categorie. Voor spelers van Cilic's kaliber zijn de voorbereidingstoernooien slechts een warming-up voor Roland Garros, maar hoe fit is de Kroaat nu na meerdere maanden afwezigheid? Ook de Italiaan Matteo Berrettini werd geplaagd door blessures. Een polsoperatie gooide roet in het eten voor zijn geliefde Wimbledon. Maar ook op gravel kan Berrettini ver komen, zoals hij liet zien in 2021 met een plek in de kwartfinale. Is zijn recente opgave in april een slecht voorteken, of verschijnt hij juist extra fit aan de start van het belangrijkste graveltoernooi?

Als tieners waren Tommy Paul en Alex de Minaur de besten in hun leeftijdsgroep. Paul won al eens Roland Garros bij de junioren, terwijl De Minaur een jaar later de halve finale op de Australian Open en de finale op Wimbledon bereikte in dezelfde categorie. Het is een indicatie dat zij over ontzettend veel talent beschikken. De aansluiting met de wereldtop hebben zij nog niet gevonden, maar er zijn slechts enkele aanpassingen aan hun spel nodig om nu ook bij de senioren eens goede prestaties neer te zetten. In ieder geval lijkt de Amerikaan Paul op de goede weg te zijn, gezien zijn halve finaleplaats op het laatste grand slam.

De Spanjaarden Pablo Carreño en Roberto Bautista zijn vaste gezichten in de Tennismanager. Bungelend tussen de B en C-categorie zijn zij dit toernooi weer eens aan de voordelige kant ingedeeld. Voor Carreño heeft dit te maken met de duikeling in zijn ranking als gevolg van een blessure. Sinds zijn laatste wedstrijd in februari heeft hij geen punten meer kunnen verdienen, waardoor zijn ranking zijn potentieel vertekent. Bautista is zo fit als een 35-jarige kan zijn. Hij wint zijn wedstrijden tegen de lager geplaatste spelers en met een gunstige loting kan hij daarom plots tot de tweede week van het toernooi geraken.

Voor de voormalig top-10 spelers Nick KyrgiosDenis Shapovalov en Grigor Dimitrov vallen verschillende verhalen te vertellen. De excentrieke Kyrgios slaat Parijs liever over, maar nu zijn nieuwe vriendin graag winkelt op de Champ d'Elysees moet hij ver komen in het toernooi om de reis niet verliesgevend te maken. Heeft hij nu de motivatie gevonden die het hem in voorgaande jaren ontbrak? Shapovalov worstelt een beetje. Normaal gesproken doet hij dat altijd al op Roland Garros – in vijf edities kwam hij nooit verder dan de tweede ronde – maar ook op de andere toernooien is het ook zoeken naar de goede vorm van de Canadees. Toch lukte het hem vorig jaar nog om Rafael Nadal op gravel te verslaan, en als je van hem kunt winnen, kun je van iedereen winnen. Terug naar het jaar 2014. Destijds was het niet de vraag óf de Bulgaar Dimitrov een grand zou winnen, maar eerder hoeveel hij er zou winnen. Tot nu toe staat de teller op 0, maar af en toe laat hij met zijn mooie slagen nog steeds zien dat hij veel kwaliteit bezit.

* Marin Cilic, Matteo Berrettini, Pablo Carreño en Nick Kyrgios doen niet meer mee aan Roland Garros 2023.

Roland Garros 2023

Speel mee met het leukste tennisspel voor de eerste iconische Grand Slam gespeeld op gravel!

Meld je aan!

Deel dit artikel
Gamecenter