Roland Garros 2023

Voorbeschouwing favorieten dames

Swiatek
Foto: Pro Shots / SIPA USA

Kan Swiatek (winst in 2020 en 2022) haar naam toevoegen aan het selecte lijstje drievoudige winnaressen, waar onder andere Serena Williams en Monica Seles op staan? Of is er een reden waarom alleen de allerbesten Roland Garros drie keer of vaker kunnen winnen?


24 mei 2023 in Tennis

Een blik op de laatste vier edities van Roland Garros laat zien: Iga Swiatek is een zeldzame constante factor. Met slechts 2 nederlagen in 23 wedstrijden op het Franse gravel begint ze zelfs Nadalse trekjes te vertonen. Ook haar spel, met veel topspin, is vergelijkbaar met dat van de Spanjaard. Op hardcourt en gras zijn haar wapens minder krachtig, maar op gravel zijn er maar weinig speelsters die de winnaar van 2020 en 2022 echt kunnen uitdagen. Wie dan wel? Dan moet de blik vanuit Polen richting het oosten.

En wie zijn we daar? Het zijn niet de drie wijzen, maar de twee recentste winnaressen van een grand slam: Aryna Sabalenka (Australian Open) en Elena Rybakina (Wimbledon). De Belarussische Sabalenka stond dit jaar al twee keer eerder in de finale op gravel, in Stuttgart en Madrid. Beide keren was Iga Swiatek haar tegenstander en tijdens het belangrijkste toernooi (de WTA 1000 in Madrid) trok Aryna Sabalenka aan het langste eind. Een week eerder won de Poolse nog in Duitsland het onderonsje tussen de nummer een en twee van de wereld.

Verder naar het oosten vinden we de Kazachse Rybakina. Ze won op Wimbledon, en behaalde een finaleplek tijdens de Australian Open. Haar uitstekende service is een belangrijk onderdeel van haar spel, maar dit komt minder goed tot uiting op het trage gravel. Toch bereikte ze in 2021 al eens de kwartfinale in Parijs en is ze de afgelopen jaren alleen maar sterker geworden. Met twee overwinningen in de laatste twee ontmoetingen met Iga Swiatek hoeft ze, als een van de weinigen, niet bang te zijn voor de Poolse. Dat biedt hoop!

Een stabiele toptenniser is Jessica Pegula. Deze kwartfinalekoningin blinkt uit in consistentie en had vooral pech dat zij in 2022 drie keer relatief vroeg tegen de toenmalige nummer één moest spelen. Nu zij haar ranking een positieve boost heeft gegeven, zorg ze er zelf voor dat dit scenario pas in de halve finale op zijn vroegst mogelijk is. Haar landgenote Cori Gauff is automatisch een kanshebber voor de eindoverwinning vanwege haar finaleplek van vorig jaar. Toch maken haar recente prestaties op gravel haar nog geen absoluter Kauf in de Tennismanager. Maar dat maakten haar prestaties die voorafgingen aan Roland Garros 2022 ook niet…

Zo, dus jij houdt van een gokje? Kies dan maar snel Ons Jabeur voor Roland Garros 2023. De Tunesische was na een geweldig voorjaar in 2022 dé dark horse van vele deelnemers voor Roland Garros, maar strandde al in de allereerste ronde in Parijs. Uit wraak werd ze tijdens Wimbledon en de US Open door velen genegeerd, maar daar bereikte ze wel de finale. Dan moet ze dat toch ook kunnen bereiken op haar favoriete ondergrond?

Vanuit eigen bodem is de hoop gevestigd op Caroline Garcia. Na de magere Franse jaren waar, bij gebrek aan beter, Alize Cornet en Kristina Mladenovic naar de volgende rondes werden gesupporterd, moet Garcia het in haar tweede tennisleven nu maar doen voor het thuispubliek. In 2018 stond deze Française ook al in de top-10, maar daarna volgde een flinke terugval. Tot haar opmars eind 2022! Winst op het afsluitende toernooi tegen de wereldtop bracht goede hoop voor 2023. Met finaleplekken in Lyon en Monterrey wist zij de belofte ook enigszins in te lossen. Om in de top te blijven moet zij die finaleplekken ook eens een keer gaan winnen. Nu met de steun van het Franse publiek dan maar?

Roland Garros 2023

Speel mee met het leukste tennisspel voor de eerste iconische Grand Slam gespeeld op gravel!

Meld je aan!

Deel dit artikel
Gamecenter