Wimbledon 2022

Gebalanceerd speelschema, maar genoeg kansen voor outsiders in ronde 1

Wimbledon Draw

Het speelschema van Wimbledon is bekend, het échte puzzelen kan nu beginnen! Ligt de weg vrij voor een goede grasspeler uit de D-categorie? Of uit welk gedeelte van het schema moet je wat extra spelers selecteren?


25 juni 2022 in Tennis

De 32 hoogst genoteerde spelers op de ATP- en WTA-ranking hebben een beschermde status. Dat wil zeggen dat zij in de eerste én tweede ronde andere geplaatste spelers ontlopen. Wegens het ontbreken van de Russische en Belarussische tennissers hebben er veel voor het eerst te maken met hun geplaatste status. Is het gevaar voor hen nu geweken? Absoluut niet, want met Serena Williams, Andy Murray, Bianca Andreescu of Stan Wawrinka – die allen terugkomen van blessures – kan je zomaar tegen een grand slam-winnaar staan in de eerste ronde. Wie is de koning van de loting, en welke spelers hebben – om in de woorden van Robin Haase te blijven – een “klote-loting”?

Heren

Bij de mannen kan vooral Novak Djokovic opgelucht ademhalen, de grootste medefavorieten voor de winst (Matteo Berrettini en Rafael Nadal) kan hij pas in de finale treffen. In het tweede kwart van het speelschema is Casper Ruud geplaatst. En wat kan hij goed op gravel tennissen hè, die Noor! Veel kansen daarom voor iedereen die in zijn kwart zit, waaronder Hubert Hurkazc en Cameron Norrie. Ook ligt voor een aantal C-spelers de weg open naar een plek in de vierde ronde. Bijvoorbeeld Alex de Minaur of Francis Tiafoe.  

Een stuk lastiger is het voor Stanislav Wawrinka en Jannik Sinner die aan elkaar gekoppeld zijn in de eerste ronde. Of Felix Auger-Aliassime die met Cressy direct in de eerste ronde aan de bak moet. 

Wil je een vliegende start maken? Dan is het handig om een D-speler met grote kans op winst in ronde 1 captain te maken. Creëer je eigen loting en schrijf de volgende namen op losse papiertjes en doe ze in de grabbelton: Brandon Nakashima, Jiri Vesely, Jordan Thompson, Benjamin Bonzi, Ugo Humbert, Tommy Paul, Oscar Otte en Emil Ruusuvori. Wie is jouw captain? 

Dames

Met een wildcard kreeg Serena Williams toegang tot het hoofdtoernooi. In de eerste ronde treft zij Harmony Tan (WTA-113) en de ronde daarna de minst zware tegenstander (op papier) mogelijk: Sara Sorribes (als 32e geplaatst). Kansen voor de Amerikaanse om zichzelf in vorm te slaan, en dat is nodig ook, want daarna wacht een dame van een andere categorie: Karolina Pliskova. Ook Bianca Andreescu mag niet klagen. Zelf niet geplaatst zijn en dan een qualifier treffen in de eerste ronde. Tevens zit zij ook in een relatief makkelijk gedeelte waar Elena Rybakina, Jessica Pegula en Garbine Muguruza de grootste obstakels zijn voor een plek in de kwartfinale. Die is dan wel tegen Iga Swiatek, die daarmee automatisch ook in het makkelijke gedeelte van het schema zit. Correctie: alleen voor de Poolse zelf is dat gedeelte van het schema makkelijk... 

Belinda Bencic vinden wij in deel 8, samen met de als nummer 2 geplaatste Anett Kontaveit die zij in de vierde ronde kan treffen. Wegens het uitblijven van goede resultaten op grand slams is de kans klein dat Kontaveit überhaupt de vierde ronde haalt. Als Bencic de goed presterende Beatriz Haddad Maia in de derde ronde verslaat, lijken er daarom kansen voor een plek in de kwartfinale. Ook Jelena Ostapenko kan in ieder geval drie partijen hopen haar prestatie van 2018 (HF) te evenaren. Met Martina Trevisan (die nog wacht op haar eerste overwinning op gras) als geplaatste speelster in haar gedeelte kan zij tevreden zijn. 

De goed in vorm stekende Simona Halep wacht wel direct een zware kluif: Karolina Muchova. Ook Qinwen Zheng vs. Sloane Stephens is meteen een wedstrijd waarin een outsider naar huis gestuurd gaat worden. Daarnaast treft thuisspeelster Emma Raducanu het niet in haar eerste ronde partij met Alison van Uytvanck als tegenstander. De Belgische is volgens de bookmakers zelfs de favoriet! 

Voor de R1 captainkeuzes in het D-segment is het interessant om te kijken naar: Alison Riske, Irina Begu, Magda Linette, Harriet Dart, Katie Boulter, Rebecca Marino, Tamara Zidansek en Arantxa Rus.  


Deel dit artikel
Gamecenter