Van 2011 tot en met 2019 was de Australische Grand Prix het traditionele startschot voor het nieuwe Formule 1-seizoen. Door de coronacrisis – en de zeer strenge maatregelen – bleef het circus in 2020 en 2021 echter weg Down Under. Vorig jaar waren de coureurs weer welkom in de omloop in Melbourne en zag het circuit er beter uit dan ooit!
Sinds de allereerste Grote Prijs van Australië, verreden in 1985, staat het weekend Down Under – mede door het zonnige vakantiegevoel – bekend als een van de meest sfeervolle races op de kalender. Dat stond in schril contrast met de vaak wat steriele en weinig actievolle races. De organisatie had dan ook handig gebruik gemaakt van de coronapauze om het parcours op enkele cruciale punten aan te passen. Er zal niet enkel sneller gescheurd worden rond het Albert Park, ook zouden er meer inhaalpogingen moeten te zien zijn.
De aanpassingen bleken succesvol. Al zal een groot gedeelte ook te danken zijn aan de nieuwe reglementen van 2022. Waar er in editie 2017, 2018 en 2019 nog respectievelijk 2, 5 en 12 keer werd ingehaald, zagen wij vorig jaar in Melbourne maar liefst 35 succesvolle inhaalacties! Verantwoordelijk hiervoor zijn onder meer de vele bochten die verbreed zijn zodat er verschillende racelijnen ontstaan.
De grootste verandering heeft plaatsgevonden aan (de voormalige) bocht 9. Voorheen was dat een korte en brute chicane richting bocht 10, alvorens over te gaan in een lang recht stuk. Die chicane is nu helemaal uit het parcours gehaald, waardoor een rechte strook van 1,3 kilometer is ontstaan. Een uitdaging voor de coureurs, want de nieuwe bocht 9 (voorheen bocht 11) moet nu met een veel hogere snelheid worden aangesneden. Carlos Sainz was hier nog niet aan gewend en gebruikte de 1000 pk van zijn Ferrari vooral om het Australische gras eens goed te maaien. Zijn ploeggenoot Charles Leclerc hield zijn banden wel op het nieuw gelegde asfalt en reed onbedreigd naar de winst, helemaal toen Max Verstappen door mechanische problemen wederom zijn auto aan de kant moest zetten.
Het stratencircuit blijft, met zijn diepe grindbedden en nabije muren, een gevaarlijke plek voor de coureurs. Wie ook maar de kleinste fout maakt, wordt genadeloos afgestraft. De coureur maakt dan ook nog écht het verschil in Australië.