Voorbeschouwing

Dwars door Vlaanderen

8. Dwars Door Vlaanderen (2)

Op woensdag 29 maart staat Dwars door Vlaanderen op het programma. De ingrediënten zijn wederom vele hellingen en kasseistroken door de Vlaamse Ardennen, het wordt serious business voor het peloton!


27 maart 2023 in Wielrennen

In Dwars door Vlaanderen zijn de eerste pakweg 75 kilometer vrij eenvoudig. Er is nauwelijks een stijging in het wegdek te bespeuren. Vanaf de Volkegemberg is het wel degelijk klimmen geblazen. Het gaat bergop en bergaf, totdat op zo'n ruim kilometer voor de finish de top van de Nokereberg wordt bereikt. Die kasseienklim zou wel eens een beslissende rol kunnen spelen in de koers. De beklimming is slechts 350 meter lang maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7% ideaal voor sterke kasseispecialisten om weg te springen uit het peloton.

In vergelijking met de editie van 2022 is de stad Harelbeke nu niet opgenomen in de koers en wordt de laatste omloop rond Waregem niet met de klok mee, maar tegen de klok in gereden. De laatste twee kasseistroken op de Herlegemstraat komen hierdoor een fractie dichter bij de finish te liggen.

Vorig jaar opende INEOS – Grenadiers het bal op 70 kilometer van de streep op de Berg ten Houte, een steile beklimming van 1100 meter met maximale stukken van 21%. Door Ben Turner en Tom Pidcock werd er eens flink aan de boom geschud. Zij kregen gezelschap van Stefan Küng, Tiesj Benoot, Victor Campenaerts en Mathieu van der Poel. In de finale probeerde Campenaerts met zijn grotere versnellingsblad een gat te slaan in de kleine afdalinkjes – stukken die de renners in de editie van 2023 moeten beklimmen. Een bewonderenswaardige zet, maar het bleek niet genoeg tegen de klasbakken in de kopgroep. In finishplaats Waregem vertrokken Benoot en Van der Poel voor een sprint-a-deux. In de Heilige Week van 2022 bleek niemand opgewassen tegen Van der Poel en hij won voor de 2e keer Dwars door Vlaanderen.

Profiel

8 Dwars Door Vlaanderen

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Benoot, Pedersen
⭐⭐ Laporte, Pidcock, Philipsen
⭐ De Lie, Kooij, Küng, Madouas, Merlier


Uitslag Dwars door Vlaanderen 2022

1. Mathieu van der Poel
2. Tiesj Benoot +1"
3. Thomas Pidcock +5"
4. Victor Campenaerts z.t.
5. Nils Politt z.t.
6. Stefan Küng z.t.
7. Kelland O'Brien z.t.
8. Ben Turner +12"
9. Jan Tratnik +2'08"
10. Tadej Pogačar z.t.


Deel dit artikel
Gamecenter