Voorbeschouwing

6. GP van Monaco

6. Monaco Blog

Met de Grote Prijs van Monaco staat de meest glamoureuze Grand Prix op het programma. Het smalle en bochtige stratencircuit in het Prinsdom staat bekend als een van de meest veeleisende circuits die de Formule 1 aandoet. Tijdens de raceweekenden is de zaterdag nooit zo spannend als in Monaco!


26 mei 2023 in Formule 1

Monaco is keer op keer weer een van de meest speciale raceweekends in het seizoen. Door haar rijke geschiedenis en unieke locatie aan de exclusieve jachthaven, is het uitgegroeid tot het meest prestigieuze evenement die er in de hele autosportwereld te winnen valt. De race vindt volledig plaats op openbare wegen en voldoet eigenlijk al lang niet meer aan de strenge veiligheidsvoorwaarden die de FIA zichzelf oplegt. Uitloopzones naast de baan zijn er nauwelijks, waardoor een botsing vaak resulteert in een spectaculaire ping pong tussen de vangrails.

Het circuit in Monte-Carlo laat de racepiloten een heel weekend fysiek zwoegen. Nergens anders zijn de bochten namelijk zo krap en worden zo veel stuurbewegingen gemaakt als in het Prinsdom. Nelson Piquet, drievoudig wereldkampioen Formule 1, maakte dan ook de passende vergelijking dat racen in Monaco hetzelfde is als fietsen in je woonkamer. De gemiddelde snelheid ligt dan ook nergens lager, waardoor Monaco de enige Grote Prijs is waar niet 305 kilometer afgelegd wordt op zondag, maar slechts 260 kilometer.

Om hier te winnen heb je geen nood aan topsnelheid, maar wel aan downforce en tractie. In 2023 lijken Red Bull en Aston Martin het snelste door de bochten te komen. Op de zaterdag kunnen zij voor henzelf de rode loper uitleggen richting het podium op zondag. Onderschat de kwalificatiecapaciteiten van Charles Leclerc echter niet. Nationalistische gevoelens overheersen normaliter niet in de luxe havenstad, maar als de Monegasken een winnaar mochten kiezen, wijzen de met goud omringde vingers eenvormig naar de Ferrari-coureur.

Toch hebben Max Verstappen en Sergio Pérez met hun eerdere overwinningen laten zien dat zij Monaco goed aan kunnen én over de allerbeste wagen beschikken. Zij hebben daarmee een streepje voor op oud-winnaars Lewis Hamilton en Fernando Alonso.


Deel dit artikel
Gamecenter