Voorbeschouwing

1. GP van Bahrein

1. Bahrein Blog

Begin maart gaat het Formule 1-seizoen 2023 van start. De seizoensouverture vindt plaats in Bahrein, op de traditionale lay-out van het Bahrain International Circuit. De race wordt verreden onder kunstlicht.


28 februari 2023 in Formule 1

De omloop in Sakhir is enorm motorgevoelig, want maar liefst 64% van de tijd staan de coureurs vol op hun gaspedaal. Vier keer per ronde accelereren ze naar snelheden van meer dan 300 kilometer per uur. Die lange rechte stukken worden onderbroken door erg langzame bochten, die de remmen en de achterbanden zwaar onder druk zetten.

De Grote Prijs van Bahrein staat traditioneel in de top 5 van wedstrijden met het hoogste aantal inhaalmanoeuvres. De drie DRS-zones dragen daar zeker aan bij. Het blijft echter altijd oppassen om naast de ideale lijn te rijden. Vaak ligt daar een fijn laagje woestijnzand, die het ruwe asfalt gevaarlijk glad kan maken.

Het circuit bezorgt de ingenieurs ieder jaar nachtmerries wat betreft de afstelling. In sectoren 1 en 3, met hun lange rechte stukken, is er nood aan een hoge snelheid en een lage luchtweerstand. De middelste sector is daarnaast dan weer heel technisch met acht trage bochten, waar downforce net wél van pas komt. Het is dan ook altijd zoeken naar een ideaal compromis om er een goede race neer te zetten.

Vorig jaar kwamen de Ferrari's het beste uit de startblokken door een 'een-tweetje' te noteren in de openingsrace van Bahrein. Charles Leclerc pakte de overwinning en ploeggenoot Carlos Sainz veroverde de tweede plek na problemen in de brandstoftoevoer van de Red Bull van Max Verstappen.

De schade voor het Oostenrijkse team kon beperkt worden door de derde plek van Sergio Perez, maar ook zijn bolide had problemen waardoor de Mexicaan in de laatste ronde spinde en het zicht op het podium verloor. Die plek moest hij in de laatste ronde afstaan aan Lewis Hamilton. Smaakte de champagne daarom extra zoet voor de Brit? Wellicht, maar dan voornamelijk omdat zij in Bahrein niet champagne maar flessen rozenwater aan de coureurs schenken.

Van de vijf coureurs die ooit een GP in Bahrein hebben gewonnen, rijden er in 2023 nog drie hun rondjes in de koningsklasse van de motorsport: Lewis Hamilton (5x), Fernando Alonso (3x) en Charles Leclerc (1x). Voegt Max Verstappen zich dit jaar aan dat rijtje toe? Of komt de verrassing uit de tweede lijn met Sergio Perez, George Russell of Carlos Sainz?


Deel dit artikel
Gamecenter