Voorbeschouwing

19. GP van Mexico

19. Mexico Blog

De Formule 1 trekt voor de twintigste ronde van het kampioenschap naar Mexico, het land van de Azteken. Met een circuit dat zich op duizelingwekkende hoogte bevindt en capaciteit biedt aan enkele tienduizenden dolenthousiaste motorsportfans, bewijst de Mexicaanse Grand Prix zich ieder jaar opnieuw als een onvergetelijk raceweekend.


26 oktober 2022 in Formule 1

Hoe goed was jouw thesis?

Het Mexicaanse circuit is op een ongebruikelijke manier tot stand gekomen. In 1953, toen er nog geen enkel circuit was in Midden-Amerika, besloot de ingenieursstudent Óscar Fernández om als thesis een racecircuit uit te tekenen. Het eindwerk werd beoordeeld door Gilberto Valenzueal, Mexico-Stads hoofd van Openbare Werken. Valenzueal was zo onder de indruk van het virtuele circuit dat hij besloot om het effectief te bouwen. In 1959 werd de eerste officiële race gehouden op de baan, die de naam Magdalena Mixhuca-circuit kreeg. De Mexico City 500 Miles werd gewonnen door lokale held Pedro Rodríguez. Zijn broer Ricardo Rodríguez eindigde op de derde plek. Beide broers overlijden enkele jaren daarna op jonge leeftijd tijdens races. Uit eerbied wordt het circuit in 1979 omgedoopt tot de Autódromo Hermanos Rodríguez.

Absurde snelheden op grote hoogte

Mexico-Stad is sinds 2015 terug vaste gast op de Formule 1-kalender en veroverde meteen de harten van de fans en coureurs. Vooral het laatste gedeelte van het rondje, wanneer er geracet wordt rond en zelfs onder een voormalig honkbalstadion – gevuld met ruim 20.000 – fans is een indrukwekkende beleving. Verder biedt het lange rechte stuk voor de eerste bocht spectaculaire inhaalactie aan snelheden van meer dan 360 kilometer per uur! Het raceweekend wordt afgewerkt op 2250 meter hoogte boven de zeespiegel, wat voor een bijzondere uitdaging zorgt om de auto optimaal te laten functioneren. Zo is het moeilijker om de motor te koelen en van zuurstof te voorzien, met een daling in vermogen als gevolg. Anderzijds zorgt de lage luchtweerstand voor hogere topsnelheden, zelfs met een hoge downforce-afstelling.

Red Bull – traditioneel altijd goed in Mexico – lijkt de grote favoriet aankomend weekend. Ferrari mag echter ook niet uitgevlakt worden. Zij beschikken over een auto die uitstekend gedijt in tragere bochten en hun mindere krachtige motor bezorgt hen niet hetzelfde nadeel als tijdens andere raceweekenden. Het belooft dan ook een open strijd op hoge hoogte te worden voor winst.


Deel dit artikel
Gamecenter