Voorbeschouwing

2. GP van Saudi-Arabië

2. Saudi Blog

Tijdens het tweede raceweekend van het seizoen, wacht een bijzondere uitdaging de F1-teams op: het langste en het snelste stratencircuit aller tijden! Daarvoor reist de Formule 1 af naar Saudi-Arabië. Op een van de meest unieke omlopen ooit, staat een uitermate prestigieuze overwinning op het spel.


14 maart 2023 in Formule 1

In havenstad Jeddah, de op één na grootste stad van het land, is er hard gewerkt om het snelste en langste stratencircuit aan te leggen die de Formule 1 ooit gezien heeft. Met haar unieke ligging aan de Rode Zee belooft deze feeërieke nachtrace een van de absolute hoogtepunten van het seizoen te worden! De omloop is specifiek uitgetekend met het doel om een goede race te kunnen serveren met veel inhaalactie op de baan. Het circuit heeft een recordaantal van 27 bochten, maar tegelijk ligt de gemiddelde snelheid van alle F1-circuits, op Monza na, nergens hoger dan in Saudi-Arabië.

Het eerste gedeelte van het Jeddah Corniche Circuit doet wat denken aan het begin van Suzuka, met veel snelle S-bochten waar de piloten razendsnel van richting zullen moeten veranderen. Halfweg wacht met bocht 13 de meest spectaculaire van allemaal. Dat is een kombocht met een banking van twaalf procent waar prima in te halen valt. De tweede helft van het rondje Jeddah bulkt van de snelle bochten en telt twee DRS-zones kort op elkaar. De laatste bocht is meteen ook de zwaarste remzone en een van de allerbeste inhaalpunten. De derde en laatste DRS-zone bevindt zich op de start- en finishstrook.

In 2021 maakte het circuit zijn debuut in de koninginnenklasse van de autosport en dat bleef niet onopgemerkt. Na veel rode vlaggen en incidenten tussen Hamilton en Verstappen wist eerstgenoemde uiteindelijk te zegevieren, waarmee hij op dat moment de stand in het WK gelijk wist te trekken. Om de race van 2022 iets minder chaotisch te laten verlopen, had de organisatie het circuit iets aangepast. Verschillende bochten zijn toen ietwat breder gemaakt met als doel om de zichtbaarheid te vergroten, zodat de coureurs de racelijnen beter kunnen vinden. Het aantal DNF's ging van vijf naar vier. Een optimist zou zeggen dat de stijgende lijn is ingezet.

De race van 2022 leverde wederom een epische strijd op. Door Charles Leclerc en Max Verstappen werden er creatieve capriolen uitgehaald om op het rechte stuk te profiteren van een open achtervleugel. Gezamenlijk remde de twee kemphanen bij de derde DRS-zone af om maar niet als eerste over het DRS-meetpunt te gaan. Het stuivertje wisselen werd uiteindelijk gewonnen door de coureur die inmiddels de meeste stuivertjes verdiend van het circuit: Max Verstappen. Achter Charles Leclerc completeerde Carlos Sainz het podium, waardoor er wederom twee rode Ferrari race overalls bij de ceremonie te zien waren.


Deel dit artikel
Gamecenter