Voorbeschouwing

20. GP van Brazilië

20. Brazilië Blog

Het volgende hoofdstuk van het Formule 1-seizoen zal beslecht worden op het Autódromo José Carlos Pace in Brazilië. Het korte en glooiende circuit beschikt met zijn twee lange rechten stukken, onderbroken door technisch moeilijke bochten, op een decor waar inhaalmanoeuvres en spektakel nagenoeg een garantie zijn. Welke coureurs slagen erin te schitteren tijdens deze samba-Grand Prix?


10 november 2022 in Formule 1

Klassiekertje!

De omloop in São Paulo werd eind jaren ’30 aangelegd net buiten het stadscentrum tussen de meren Guarapiranga en Billings. Daardoor krijgt het circuit de naam ‘Interlagos’ (vrij vertaald: tussen meren). São Paulo is de voorbije decennia uitgegroeid tot de grootste stad in oppervlakte van het hele Amerikaanse continent en beschikt over het grootst aantal inwoners van het zuidelijk halfrond.

Het Braziliaanse circuit behoort intussen tot de dino’s van de F1-kalender. De eerste officiële race vond er plaats in 1973 en werd gewonnen door thuisheld Emerson Fittipaldi, die eveneens het jaar erop de beste bleek. In 1975 behaalt José Carlos Pace – geboren en opgegroeid in São Paulo – er zijn eerste en enige Grand Prix-zege. Een dikke twee jaar later laat Pace jammerlijk het leven bij een helikoptercrash. Om hun overleden held te eren, wordt de racebaan van Interlagos in 1985 omgedoopt tot de Autódromo José Carlos Pace.

Vergelijking met circuit van Mexico

Qua lay-out heeft de omloop zowat alles te bieden: lange rechte stukken worden afgewisseld met zowel snelle als langzame bochten. De twee DRS-zones zorgen altijd voor veel (inhaal)actie. De race ligt 800 meter boven de zeespiegel, wat een extra beproeving betekent voor de motoren en de afstelling van de wagen. Na de extreme test in Mexico, op een hoogte van 2200 meter, zouden de ingenieurs echter op deze uitdaging voorbereid moeten zijn.

De Mexicaanse race is dan ook een uitstekende graadmeter voor het aankomende weekend. Zowel qua lay-out als omstandigheden lijken de twee Amerikaanse races sterk op elkaar. Wellicht mondt het opnieuw uit in een duel tussen Charles Leclerc en Max Verstappen, waarbij we die laatste net wat meer kans geven op de zege. Achter de grote twee lijkt, naast ploegmaten Carlos Sainz en Sergio Pérez, de Mercedes het dichtst in hun buurt te komen.


Deel dit artikel
Gamecenter