Voorbeschouwing

7. GP van Spanje

7. Spanje Blog

Met zijn 110 jaar is de Grand Prix van Spanje een van de oudste races die nog steeds betwist wordt. In die vele jaren passeerden heel wat verschillende banen de revue. De meest spectaculaire was waarschijnlijk het stratencircuit van Montjuïc, op de heuvel waar de stad Barcelona geboren is. Het was op die omloop dat Lella Lombardi in 1975 als eerste en enige vrouw ooit punten wist te rapen in een Formule 1-race.


30 mei 2023 in Formule 1

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 1992, die plaatsvonden in Barcelona, werd net buiten de stad een gloednieuw motorsportcomplex opgetrokken. Sinds 1991 is dat de vaste thuisbasis van de Spaanse Grote Prijs geworden.

Tot en met vorig jaar vonden ook de testsessies voor aanvang van het seizoen plaats, dus de coureurs weten wat ze kunnen verwachten in Barcelona. Het circuit bevat sowieso nauwelijks nog geheimen voor de piloten en ingenieurs, gezien het een van de meest gebruikte banen is. Des te leuker dat er dit jaar toch een aanpassing is gemaakt aan het circuit, de chicane van bocht 14 en 15 is eruit gehaald. Het lange rechte stuk met DRS kan nu met meer snelheid worden aangevlogen en moet inhalen vergemakkelijken.

Het parcours daagt de auto op elk gebied uit. Snelle bochten worden afgewisseld met langzame en daarnaast is er een lang recht stuk van meer dan een kilometer lang. Nodeloos om te zeggen dat enkel goed uitgebalanceerde wagens zonder specifieke zwaktes de tijdenlijsten domineren. Quasi geen enkele andere baan straft ontwerpfouten zo zwaar af als die van Barcelona dat doet.

Ondanks de lange volgassectie op de start- en aankomststrook zijn inhaalacties een zeldzaamheid tijdens de Grote Prijs van Spanje. Het is dan ook geen toeval dat 16 van de voorbije 21 races gewonnen zijn door de polesitter.

De uitzondering bevestigt de regel: Max Verstappen wist in 2022 vanaf twee drie ook de Grote Prijs van Spanje aan zijn inmiddels overbeladen zegekar te binden. Dat brengt hem op twee zeges in de Spaanse kuststad. Rookie numbers als je het vergelijkt met Lewis Hamilton die hier al zesmaal wist te winnen. In de huidige vorm van de Nederlander en de Red Bull duurt het slechts vier jaar voordat dat record geëvenaard wordt. Gelukkig is autosport zo onvoorspelbaar dat vijf opeenvolgende zeges op hetzelfde circuit een unicum is. In handen van? Lewis Hamilton en Ayrton Senna, geen kinderachtig rijtje.

Verschillen nieuwe circuit

7. GP Spanje Barcelona - nieuw
Vernieuwde circuit in Barcelona waar de oude bochten 14 en 15 zijn geschrapt.
7. GP Spanje Barcelona - oud
Oude circuit in Barcelona met chicane.

Tijdschema

Sessie Datum Tijd
Vrije Training 1 vrijdag 2 juni 13:30 - 14:30
Vrije Training 2 vrijdag 2 juni 17:00 - 18:00
Vrije Training 3 zaterdag 3 juni 12:30 - 13:30
Kwalificatie zaterdag 3 juni 16:00 - 17:00
Race zondag 4 juni 15:00

Deel dit artikel
Gamecenter