Voorbeschouwing

Ronde van Vlaanderen

9. Ronde Van Vlaanderen

Op de zondag waarop ‘Vlaanderens Mooiste’ wordt verreden, staat het leven op pauze in België. Iedereen die maar een beetje van wielrennen houdt, zit die dag voor de buis of nestelt zich langs het parcours om de renners aan te moedigen, zoals alleen de koersgekke Vlamingen dat kunnen. Na twee edities zonder publiek werd vorig jaar weer duidelijk hoe mooi de mooiste koers dan kan zijn.


31 maart 2023 in Wielrennen

De eerste editie van de Ronde van Vlaanderen werd verreden in 1913. Opvallend is dat er toen geen enkele helling opgenomen was in het parcours. Het waren vooral de slecht begaanbare kasseistroken die het leven van de renners tot een ware hel maakten. In de loop der jaren werden de wegen echter beter van kwaliteit en steeds meer voorzien van een comfortabele laag asfalt. Om de koers aantrekkelijk te houden, nam de organisatie steeds meer hellingen in het parcours op. Zo zijn onder meer de Paterberg, de Koppenberg en de Oude Kwaremont druppelsgewijs deel gaan uit maken van de mytische Ronde van Vlaanderen. Zo is het monument uitgegroeid tot de schitterende koers die we vandaag kennen: een heerlijke combinatie van kasseienwerk en klauteren.

Hoewel de laatste kilometers geheel vlak zijn, zorgt het uiterst selectieve parcours ervoor dat het in de straten van aankomstplaats Oudenaarde vrijwel nooit eindigt in een massasprint. Toch zijn spurters van het type Alexander Kristoff (winnaar in 2015) en Mads Pedersen nooit kansloos in deze koers. Over het algemeen zijn het echter vooral de noeste hardrijders die hier zegevieren. Philippe Gilbert was in 2017 de laatste winnaar op eigen grond. Drie jaar geleden kwam het tot een beklijvend duel tussen de mannen uit het veld: Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Het duo degradeerde de tegenstand en we kregen een nagelbijtende sprint voor de overwinning. Van der Poel haalde het met centimeters en werd zo de tweede Nederlander in drie jaar tijd die de Ronde wist te winnen.

Vorig jaar deed hij het nog eens dunnetjes over toen hij samen met de sterkste in de koers, Tadej Pogačar, naar de finish reed. De beide wielergroothelden vertikten het om als eerste de sprint aan te gaan en in een bijna vlakke surplace roken de achtervolgers Dylan van Baarle en Valentin Madouas hun kans. Onbedoeld werd Pogačar vakkundig ingesloten door het drietal en zo kon Van der Poel zijn tweede monument bijschrijven.

Profiel

9 Ronde Van Vlaanderen V2

Favorieten volgens Scorito 
⭐⭐⭐(⭐⭐) Pogačar, Van Aert, Van der Poel 
⭐⭐ Laporte, Mohoric, Pedersen 
⭐ Asgreen, Benoot, Kragh Andersen, Küng, Madouas, Pidcock 


Ronde van Vlaanderen 2022
1. Mathieu van der Poel
2. Dylan van Baarle z.t.
3. Valentin Madouas z.t.
4. Tadej Pogačar z.t.
5. Stefan Küng +2"
6. Dylan Teuns z.t.
7. Fred Wright +11"
8. Mads Pedersen +48"
9. Christophe Laporte z.t.
10. Alexander Kristoff z.t.


Deel dit artikel
Gamecenter