Vuelta a España 2022

Voorbeschouwing etappe 21: In de roos

Header E21

Twintig etappes lang is er zwaar gestreden op zowel Nederlandse als Spaanse wegen om de wielerkoning van het Iberische schiereiland aan te duiden. Bij de start van deze slotrit zal reeds bekend zijn wie dat is, en dus zal het voor het overgrote deel van het peloton een fijne middag citytrippen zijn doorheen Madrid. Voor de sprinters daarentegen wacht echter nog de meest prestigieuze overwinning in het hart van de hoofdstad.


10 september 2022 in Wielrennen

21 (1)
Etappe 21: Las Rozas > Madrid. Paisaje de la Luz

Alvorens de aftiteling van het scherm zal rollen, moet nog een kort vlak ritje van honderd kilometer afgewerkt worden tot in het centrum van Madrid. De start daarvan zal gegeven worden in Las Rozas, een residentiële rijke voorstad ten noordwesten van de hoofdstad. Ze weten daar wel wat het is om een scenario vol suspense neer te pennen, want Las Rozas ging even door het leven als het Hollywood van Europa.

In de jaren ‘60 bouwde de Amerikaanse filmmaker Samuel Bronston namelijk een gigantische filmstudio in Las Rozas. Aan ambitie geen gebrek, het moest de grootste en bekendste studio ter wereld worden! De eerste twee epische langspelers die er geproduceerd werden, 55 Days at Peking en The Fall of the Roman Empire, waren echter financiële miskleunen, waardoor de studio al na enkele jaren – met een gigantische schuldenberg – moest sluiten.

Benieuwd of Bronston, die begraven is in Las Rozas, vanuit het hiernamaals nog een twist aan het koersverhaal zal voorzien, maar erg waarschijnlijk is dat niet. De eerste vijftig kilometer zal er vermoedelijk aan een gezapig tempo door het keuvelend peloton richting Madrid gereden worden. Renners kunnen elkaar feliciteren, leuke foto’s maken voor de verzamelde pers en voorzichtig nippen van een glaasje Spaanse cava.

De eerste passage aan de aankomstlijn, getrokken op het Plaza de Cibeles, volgt na 55 kilometer, waarna de vaart in de etappe zal beginnen komen. Daarna moeten acht rondjes worden gereden van zes kilometer lang. Op het einde van die achtste ronde wordt gesprint om de laatste etappewinnaar van deze Ronde van Spanje aan te duiden. De laatste anderhalve kilometer vindt plaats op een lange rechte brede boulevard, waardoor het een meting van pure topsnelheid zal worden. Welke turboraket weet op het einde van de drieweekse vol in de roos te schieten?

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Ackermann, Pedersen, Merlier
⭐⭐ Groves, McLay, Van Poppel, Wright
⭐ Beullens, Degenkolb, Lienhard, Teunissen

21
laatste 5 km

Deel dit artikel
Gamecenter