Tour de France 2022

Parcoursoverzicht

Pogacar Vingegaard Carapaz
Foto: Cor Vos

De Tour de France saai? Dat stigma probeert de organisatie al een paar jaar de wereld uit te helpen. En met succes! Met de laatste edities wordt de ronde attractiever en als het aan het parcours van 2022 ligt gaat deze lijn doorgezet worden. Veel aankomsten bergop, kasseistroken en als het even kan een waaieretappe. Alles wordt uit de kast getrokken dit jaar. De Tour moet niet alleen de grootste wielerronde worden, maar ook de meest spectaculaire.


8 juni 2022 in Wielrennen

Fietsland wordt wielerland
De Tour start dit jaar in Denemarken. Het land is al een tijdje bezig om zich op de kaart te zetten als fietsland. Alle facetten hiervoor zijn ook aanwezig, met toch wel als meest belangrijke: het is vlak. Het peloton hoeft in het openingsweekend dan ook niet te rekenen op veel hoogtemeters. Drie sprintetappes dan? Daar steekt de organisatie wel een stokje voor. De coureurs beginnen met een tijdrit van dertien kilometer door het centrum van Kopenhagen. De dag daarop moet van het eiland Sjealland naar Funen gefietst worden. De bijna twintig kilometer lange Grote Beltbrug is op het einde van de etappe geplaatst. Je kan er vergif op innemen dat sommige ploegen het hier op een lint gaan gooien en willen sprinten met een gereduceerde groep. De groep die een dag later gaat sprinten voor de bloemen zal wel massaler zijn.

Een gevarieerde start in Frankrijk
Nadat het hele circus van Denemarken naar Noord-Frankrijk is verplaatst krijgen wij drie etappes die niet zouden misstaan in het voorjaar. Een lastige 4e etappe voor sterke sprinters, een Parijs-Roubaix-achtige rit en een punchetappe. Aan dat finishen bergop kunnen de coureurs maar beter wennen, want nadat er in etappe 7 gefinisht wordt op La Super Planche des Belles Filles, mogen de sprinters wellicht in etappe 13 pas weer denken aan een overwinning. Daartussen gaat het peloton via de Jura naar de Alpen met heuvel- en bergetappes. Vooral de ritten van woensdag 13 juli en donderdag 14 juli horen eigenlijk thuis in een weekend. Op het menu: Col du Télégraphe, Col du Galibier (2x), Col du Granon, Col de la Croix de Fer en Alpe d’Huez. Dat zijn vijf topredenen om een snipperdag op te nemen.

Sprinters bal(en)
Na dat klimmersgeweld zijn de renners lekker gemaakt met een vlakke 13e etappe. Als je goed luistert hoor je gegniffel vanachter de tekentafels van de Franse parcoursbouwers. Die dag moeten er namelijk ruim tweeduizend hoogtemeters overwonnen worden. Hetzelfde liedje gaat op in etappe 15. Sprinters die naar deze Tour gelokt zijn, komen van een koude kermis thuis. De etappe hiertussen (de 14e) is ook niet mals, een muurtje van drie kilometer net voor de streep gaat zwaar genoeg zijn om het verschil te maken.

Triomf na de Pyreneeën
Wat volgt zijn drie zware Pyreneeënritten met de Col d’Aspin, Peyragudes, Col d’Aubisque en de Hautaucam. Wederom, gewoon doordeweeks. In het afsluitende weekend volgt dan een – ditmaal wel – vlakke etappe en een tijdrit van veertig kilometer. Traditiegetrouw wordt er gefinisht op de klinkers van de Champs-Élysees. Enkele tellen later zal op dezelfde straat bij ondergaande zon de gele trui gehuldigd worden. Aan het parcours zal het niet gelegen hebben, alle ingrediënten zijn dit jaar aanwezig voor wederom een heus wielerspektakel!

Een overzicht van alle 21 etappes:
- 7 bergetappes (5x aankomst bergop)
- 6 heuvel (4x lastige finale)
- 5 vlakke etappes
- 2 tijdritten
- 1 kasseirit


Deel dit artikel
Gamecenter