Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 9: Zwoegen in Zwitserland

9

Na eerder een aankomst op de top van La Super Planche des Belles Filles, wacht op het eind van het tweede Tourweekend de eerste echte bergrit. Een intensief rondje Zwitserland wordt gekruid met drie lange beklimmingen, alvorens de Franse grens over te steken. Daar wordt bergop gefinisht in skioord Châtel les Portes du Soleil.


7 juni 2022 in Wielrennen

Tussen de vele wijnvelden van Aigle door zal het peloton zich op gang trekken voor deze eerste echte bergrit. De openingskilometers zijn nog vlak wanneer langs het idyllische Meer van Genève wordt gereden, maar al snel mogen de klimmersbenen opgezet worden. Na twintig kilometer koers start de beklimming Côte de Chexbres (3 kilometer aan 5,5%), waarna de hoogtemeters in het vervolg van de etappe alleen maar blijven stijgen.

Zowat halverwege de rit wacht de dertien kilometer lange klim naar Col des Mosses, die stijgt met een gemiddelde van vier procent. Na diens afdaling is het meteen weer klimmen tot de top van Col de la Croix. De Zwitserse berg, niet te verwarren met Alpenreus Col de la Croix-de-Fer, stijgt zeven procent over een afstand van ruim acht kilometer en brengt de renners naar een hoogte van 1770 meter boven zeeniveau, dat meteen ook het hoogste punt van de rit is.

Daarna wordt de razendsnelle duik genomen om terug doorheen startplek Aigle te passeren. Van daar wordt doorgereden naar Monthey, de geboorteplaats van de voormalige Zwitserse wielerkampioen Steve Morabito. In de straten van Monthey start de zestien kilometer durende klauterpartij naar Pas de Morgins, die gemiddeld zes procent stijgt, en vooral een lastig begin kent.

De top van Pas de Morgins bevindt zich pal op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk, waarna de Tour terug op haar thuisgrond terechtkomt. Na een korte afdaling tot in Châtel, stijgen de laatste drie kilometer van de rit nog aan zo’n vijf procent tot aan de skipistes van Les Portes du Soleil. Hoewel tijdens de etappe bijna 4000 hoogtemeters worden verteerd, lijken de beklimmingen niet steil genoeg om een heftige strijd te verwachten tussen de favorieten. Daarom maakt een goede klimmer uit de vroege vlucht de meeste aanspraak op winst na een dagje zwoegen in Zwitserland.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pinot, Kämna
⭐⭐ Mohoric, Mollema, Storer, Teuns
⭐ Geschke, Latour, Leknessund, Tratnik


Deel dit artikel
Gamecenter