Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 8: Goud

8

Tijdens de achtste rit wordt het peloton doorheen het zachte Juragebergte geleid om uit te komen in Zwitserland. Daar mag de Olympische hoofdstad Lausanne zich opmaken voor een ritaankomst. Dat belooft een spektakelstuk te worden met een strook bergop van 12% vlak voor de finish! De punchers dromen van goud, maar dan moeten ze wel tijdig de vluchters weten in te rekenen.


7 juni 2022 in Wielrennen

Starten gebeurt vandaag in Dole, een stadje in de Jura die wat in de vergetelheid is geraakt. Dat is lang niet altijd zo geweest. In de Middeleeuwen was het zelfs de hoofdstad van de toenmalige zelfstandige graafschap Bourgondië tot het in 1479 werd veroverd onder leiding van de Franse koning Lodewijk XI, die een groot deel van de stad in brand stak. Gelukkig is de rust al lange tijd teruggekeerd, en valt er nu onder meer het geboortehuis van Louis Pasteur te spotten.

Een vlammende start lijkt onvermijdelijk, want dit is een grote kans voor de vluchters om prijs te rijden. Allicht zal het dan ook een lange tijd duren vooraleer de kopgroep gevormd is. Mogelijk zal dat pas gebeuren op de eerste helling van de dag die na 40 kilometer opduikt. De vier kilometer lange Côte de Poligny lijkt met zijn stijgingspercentage van vijf procent de ideale springplank voor het vormen van een ontsnapping. Daarna zal het aan de teams met een goede puncher aan boord zijn om die vroege aanval tijdig teniet te doen.

De etappe gaat constant op en af, maar lange beklimmingen ontbreken. Na 135 kilometer koers komen de renners boven op de top van de Col du Mollendruz (3,5 kilometer aan 3,5%), dat zich op 1178 meter boven zeeniveau bevindt. Dat is meteen het hoogste punt van de etappe, waarna een dalende lijn van ruim 40 kilometer het peloton in Lausanne brengt. In de Zwitserse stad zetelen verschillende sportfederaties, waarvan de grootste het Internationaal Olympisch Comité is. Hoewel de Spelen zelf nooit plaatsvonden in Lausanne, mag de stad zich daardoor wel de Olympische hoofdstad noemen.

De aankomstlijn is getrokken ter hoogte van het Stade Olympique de la Pontaise, waar nog vijf WK-voetbalmatchen werden gespeeld in 1954. Om daar te raken moeten de renners in de finale nog vijf kilometer klimmen aan vijf procent, al bedriegt dat laatste cijfer. De voorlaatste kilometer loopt namelijk nog twaalf procent op, en is dus ideaal voor een sterke puncher om op een schitterende manier naar het goud in Lausanne te rijden.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Matthews, Pidcock, Van Aert
⭐⭐ Cort, Cosnefroy, Gaudu
⭐ Bettiol, Guerreiro, Kron, Schachmann


Deel dit artikel
Gamecenter