Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 7: Naar de mooie meisjes

7

Na exact één week koers, schotelt de parcoursbouwer de eerste finish bergop voor. De spectaculair steile Planche des Belles Filles maakt zijn status als instant klassieker helemaal waar, door voor de zesde keer in elf jaar tijd te fungeren als Touraankomst. Met zelfs een onverharde strook die tot 24% stijgt, zullen de mooie meisjes meteen duidelijk maken wie nog mag dromen van eindwinst na deze rit.


7 juni 2022 in Wielrennen

Het Stade Marcel Picot, waar voetbalclub AS Nancy-Lorraine haar thuiswedstrijden in de Franse Ligue 2 afwerkt, staat in Tomblaine. Het is de enige plek waar Pelé, Diego Maradonna en Michel Platini ooit samen tegen een balletje trapten. Dat gebeurde tijdens de afscheidsmatch van Platini, die bij Nancy niet enkel aan zijn imposante carrière begon, maar tevens clubtopscoorder aller tijden is.

Tomblaine mag zich andermaal opmaken voor het bezoek van enkele supersterren uit de sport, zij het deze keer uit het wielrennen. Net als in 2012 zal het startschot namelijk weerklinken in de voorstad van Nancy voor een rit richting Planche des Belles Filles. De aankomst mag dan wel bergop zijn, een klassieke bergrit met duizenden hoogtemeters is deze etappe allerminst. Na aperitiefhapjes Col de la Grosse Pierre (6,5 kilometer aan 4%) en Col des Croix (3,5 kilometer aan 5%) wacht op het einde van de dag de spectaculaire hoofdschotel: La Super Planche des Belles Filles!

De berg is met zijn lengte van zeven kilometer niet van de langste, maar compenseert dat dubbel en dwars met zijn absurd hoge stijgingspercentages. Gemiddeld stijgt de plank negen procent, maar in de buurt van de top lopen de stroken soms op tot vierentwintig procent! Zoals altijd zal Super Planche des Belles Filles voor een spektakelaankomst zorgen, waar meteen ook duidelijk zal worden wie de échte favorieten zijn voor de eindzege, en – vooral – wie we dit jaar niet zullen terugvinden op het hoogste schavotje.

Als we de memorabele tijdrit van 2020 even niet meetellen, was de laatste Touraankomst op La Super Planche des Belles Filles in 2019. Drie overlevers van de vroege vlucht – Xandro Meurisse, Giulio Ciccone en Dylan Teuns – mochten het uitmaken voor de ritzege, waarbij die laatste won en de Italiaan het geel veroverde. Bij de favorieten toonde toenmalig titelverdediger Geraint Thomas zich de beste.

Uitslag Tour 2019 Etappe 6

1. Dylan Teuns
2. Giulio Ciccone +11"
3. Xandro Meurisse +1'05"
4. Geraint Thomas +1'44"
5. Thibaut Pinot +1'46"
6. Julian Alaphilippe z.t.
7. Nairo Quintana +1'51"
8. Emanuel Buchmann z.t.
9. Jakob Fuglsang +1'53"
10. Mikel Landa z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pogacar, Vingegaard
⭐⭐ Gaudu, Pinot, Vlasov, Yates
⭐ Bardet, Ciccone, Martinez, Roglic, G. Thomas


Deel dit artikel
Gamecenter