Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 6: Lang, langer, Longwy

6

Op de zesde dag van de Ronde van Frankrijk wacht een absolute marathonetappe van 220 kilometer die dwars doorheen de Belgische en Franse Ardennen gaat. Na een zeer lange en nagenoeg vlakke aanloop, wacht op het einde een ware traktatie voor de explosieve punchers op de muren in Longwy!


7 juni 2022 in Wielrennen

Na eerder te gast zijn geweest in Denemarken, zoekt de Tour het ook tijdens deze zesde etappe andermaal buiten de landsgrenzen. De start wordt namelijk gegeven in het Belgische Binche, dat – volledig onterecht – nog een relatief onbekend pareltje in Wallonië is. Behalve het Belfort en de stadsomwalling – die trouwens de best bewaarde in België zijn – domineren twee grote passies Binche: koers en carnaval! Vandaag zullen er echter nauwelijks Gilles van Binche, de traditionele carnavalisten, te spotten zijn. Alles zal namelijk in het teken staan van de liefde voor de fiets.

Hoewel Binche zich nabij het heuvelachtige terrein van de Waalse Pijl bevindt, is de organisatie naarstig op zoek gegaan naar de vlakste wegen in de Ardennen. Na zo’n 80 kilometer zal het peloton België uitrijden zonder een noemenswaardige helling opgereden te hebben. In Frankrijk wordt vervolgens de hele etappe langs de Belgische grens gereden in het departement Ardennes, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een zwaarbevochten frontlinie was.

Deze langste Touretappe zal uiteindelijk zijn climax kennen in de laatste tien kilometer, waarin nog drie korte hellingen moeten overwonnen worden. Côte de Lexy (2,5 kilometer aan 4%) opent de finale, waarna de kilometerlange Mur de Pulventeux met zijn steile stroken van 12% voor een grote schifting zal zorgen. Punchers die dan nog niet helemaal uitgeput zijn, kunnen een laatste keer naar boven knallen op Côte des Religieuses. Wie kroont zich op het muurtje van anderhalve kilometer lang, dat zo’n zes procent stijgt, tot opvolger van Peter Sagan die in 2017 de beste was in Longwy?

Peter Sagan won dus in 2017 op dezelfde aankomst in Longwy, maar het profiel vertoont eigenlijk meer gelijkenissen met die andere keer dat een Touretappe vertrok uit Binche. In 2019 was de derde etappe namelijk ook ruim tweehonderd kilometer lang, en was de finale voor punchers uitgetekend na een vlakke aanloop. Julian Alaphilippe wachtte de sprint niet af en reed op een fenomenale manier solo naar de dubbelslag. Hij ontving toen de eerste gele trui uit zijn loopbaan.

Uitslag Tour 2019 Etappe 3

1. Julian Alaphilippe
2. Michael Matthews +26"
3. Jasper Stuyven z.t.
4. Greg van Avermaet z.t.
5. Peter Sagan z.t.
6. Matteo Trentin z.t.
7. Sonny Colbrelli z.t.
8. Xandro Meurisse z.t.
9. Wout Van Aert z.t.
10. Thibaut Pinot z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Teuns, Van Aert, Van der Poel
⭐⭐ Pogacar, Roglic, Schachmann, Yates
⭐ Matthews, Mohoric, G. Thomas, Vlasov


Deel dit artikel
Gamecenter