Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 5: Een dag in de hel

5

Iets minder dan drie maanden na Paris – Roubaix, opent de Hel van het Noorden opnieuw haar poorten voor het wielerpeloton dat met de daver op het lijf over de kasseien zal dokkeren. Niet minder dan elf stroken worden afgewerkt, waarvan vijf in de laatste dertig kilometer! Bonkige kasseivreters krijgen een zeldzame kans op succes in de Tour, terwijl het voor de frêle klassementsmannen schade beperken wordt.


7 juni 2022 in Wielrennen

Vanuit Lille, de grootste stad in het noorden van Frankrijk, beginnen de renners aan hun helletocht richting de mijn van Arenberg. De eerste zeventig kilometer gaan over vlakke wegen zonder noemenswaardige hindernissen. Het is dan ook ideaal terrein voor enkele aanvallers om daar te versnellen uit het peloton, om zo van de stress en positiestrijd in het grote pak af te zijn.

Na een dikke zestig kilometer, zal de koers voor een eerste keer exploderen. Alle klassementsmannen en favorieten voor de dagzege zullen als een malle zich voorin het peloton proberen positioneren om de eerste kasseistrook goed op te draaien. Verwacht dan ook maar een lead-out zoals tijdens de massasprints richting Villers-au-Tertre à Fressain, de eerste strook waarover gedokkerd zal worden.

De tweede kasseienbaan bevindt zich vervolgens twintig kilometer verder, waarop er een hele reeks volgt. Tussen kilometerpalen 90 en 110 worden namelijk vijf stroken kort na elkaar afgewerkt! Wie daar valt of lek rijdt, keert wellicht nooit meer terug in de spits van de koers.

Daarna wacht de gevreesde strook 7, Erre à Wandignies-Hamage, die de langste, moeilijkste én gevaarlijkste is. Tijdens de meest recente editie van Paris – Roubaix kreeg die baan van drie kilometer lang een moeilijkheidsgraad van vier sterren (op een maximum van vijf). Bovendien gaat de strook in dalende lijn, waardoor de snelheid bijzonder hoog zal liggen. Dat in combinatie met de enorme nervositeit, lijkt een garantie te zijn op valpartijen.

Ook stroken 8 en 9 krijgen respectievelijk drie en vier sterren, en op dat trio zal meer dan waarschijnlijk de beslissing vallen wat de ritzege betreft. De laatste strook van de dag is Hasnon à Wallers, waarna het nog vijf kilometer rijden is tot de mijnsite van Arenberg waar de aankomstlijn getrokken is. Daar zal duidelijk worden wie de duivelse kasseistroken in de hel het beste kan temmen.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Teuns, Van Aert
⭐⭐ Pogacar, Schachmann, Woods, Yates
⭐ Matthews, Mohoric, G. Thomas, Van der Poel, Vlasov


Deel dit artikel
Gamecenter