Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 3: Wegblazen

3

De driedaagse in Denemarken wordt afgesloten met een vlakke rit doorheen Jutland, die Vejle met Sønderborg verbindt. In principe zal het tot een massasprint komen in de straten van die laatstgenoemde stad, al mag de Deense kustwind nooit onderschat worden!


7 juni 2022 in Wielrennen

Enkel supporters met een frisse adem zullen afzakken naar de start in Vejle, want de hoofdzetel van kauwgumbedrijf Stimorol bevindt zich daar. De startplaats is dan ook een echte industriestad dat in de 19e en 20e eeuw het Deense centrum van de katoen- en textielindustrie was. Aan die periode heeft de plek nog steeds haar bijnaam 'Manchester van Denemarken' te danken. Naast de fietsende broers Thomas en Rasmus Guldhammer, zag ook Tony Rominger het levenslicht in Vejle. De Zwitserse ronderenner, die in de jaren ’90 onder meer drie keer op rij de Vuelta won, heeft namelijk een Deense moeder.

Quasi ieder jaar wordt Vejle aangedaan in de Ronde van Denemarken, waar het de status van koninginnenrit heeft in het vlakke land. De reden daarvoor is dat er rond het Vejleford enkele steile pukkels zich schuilhouden. De eerste dertig kilometer van de etappe zal ook in die omgeving worden rondgereden, al zal de overgrote meerderheid van het peloton nauwelijks wat merken van die bescheiden Deense hoogtemeters. Vanuit het hinterland van Vejle gaat het vervolgens in gestrekte draf zuidelijk richting Sønderborg. De weersomstandigheden zullen andermaal voor nervositeit zorgen, want de hele rit blijft het peloton in de buurt van de Kleine Belt rijden in de open vlaktes van Jutland. Mits een redelijke oostenwind, kunnen de renners andermaal weggeblazen worden!

Over de hele etappe liggen drie heuvels van vierde categorie te wachten, al bevindt de laatste zich op zestig kilometer van de streep. Enkel een krachtige wind lijkt dus te kunnen verhinderen dat er niet gesprint zal worden in finishstad Sønderborg. Voor de topsprinters wordt het dan zaak om te kunnen vertrouwen op een stevige lead-outtrein. In de smalle straten van Sønderborg zal het de laatste kilometers namelijk niet evident zijn om nog veel plaatsen goed te maken, en bovendien wacht op 500 meter van de streep nog een haakse bocht van 90°. De sprinter die goed door die laatste bocht komt, zal zijn rivalen wegblazen richting ritzege!

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Ewan, Jakobsen
⭐⭐ Van Aert, Groenewegen, Philipsen
⭐ Dainese, Hofstetter, Kristoff, Pedersen


Deel dit artikel
Gamecenter