Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 2: Waaierfestival

2

Het Deense avontuur gaat verder in festivalstad Roskilde voor een tocht doorheen het vlakke land. Alles lijkt voorbestemd op de eerste massasprint deze Tour de France, maar misschien volgt een wel veel spectaculairder verloop. De laatste achttien kilometer van de etappe gaan namelijk over een lange brug, waar het wel eens zou kunnen uitdraaien op een waaierfestival!


7 juni 2022 in Wielrennen

Waar de Tour feestelijk van start gaat in hoofdstad Kopenhagen, bevindt de startplaats van de eerste rit in lijn zich 30 kilometer oostelijker, in Roskilde. Het is een van de oudste Deense steden dat reeds in de tijd van de Vikingen dienstdeed als belangrijk handelscentrum. Naast het Roskilde Festival – dat trouwens op hetzelfde moment als de Tourpassage plaatsvindt – is vooral de Kathedraal het architecturale en historische pronkstuk van de stad. Zowat alle overleden vorsten van Denemarken zijn daar begraven.

De openingskilometers van deze rit zullen allicht nog geen strijd op leven en dood worden, al ligt voor de aanvallers wel de eerste bolletjestrui te wachten. Ongetwijfeld zullen enkele Fransen van de wat kleinere teams tuk zijn op dat kleinood, al mogen ook enkele thuisrijders zoals Mads Würtz en Magnus Cort verwacht worden in de ontsnapping. De drie heuveltjes bevinden zich gegroepeerd tussen kilometerpalen 60 en 80, en hebben alle drie een lengte van ongeveer één kilometer.

Met nauwelijks hoogtemeters lijkt alles dan ook te wijzen op een massasprint in finishplek Nyborg, maar dat is buiten de laatste achttien kilometer gerekend. Dan wordt het peloton namelijk over de Grote Beltbrug gestuurd, dat een van de langste bruggen in Europa is. Zonder enige beschutting over een aanzienlijke afstand, behoeft het geen twijfel dat er bij de minste wind een ongeëvenaard waaierspektakel zal ontstaan! De overlevers van de Grote Beltbrug mogen zich vervolgens opmaken voor de sprint in Nyborg, in de schaduw van het gelijknamige fort. Wie slaagt erin om de headliner te worden van dit waaier- en sprintfestival?

Tijdens de Tour van 2020 lag de aankomst van de tiende rit ook vlak na een brug op Île de Ré. Hoewel het bloednerveuze dag was, kwam het uiteindelijk niet tot waaiers en werd er gesprint met een groep van 66 renners. Sam Bennett behaalde er toen zijn allereerste ritzege in de Ronde van Frankrijk.

Uitslag Tour 2020 Etappe 10

1. Sam Bennett
2. Caleb Ewan
3. Peter Sagan
4. Elia Viviani
5. Mads Pedersen
6. André Greipel
7. Bryan Coquard
8. Cees Bol
9. Jasper Stuyven
10. Luka Mezgec

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Van Aert, Jakobsen
⭐⭐ Ewan, Groenewegen, Philipsen
⭐ Hofstetter, Kristoff, Pedersen, Sagan


Deel dit artikel
Gamecenter