Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 13: Recuperatievermogen

13

Na twee loodzware dagen volgt vandaag een typische etappe voor de vluchters. Aanvalsdrang alleen zal niet beslissen wie er vandaag gaat zegevieren. Wat nog belangrijker is: zijn de benen hersteld na de afgelopen 48 uur? De renners hebben 193 kilometer om dat uit te vinden in een rit van Le Bourg d’Oisans naar Saint-Étienne.


7 juni 2022 in Wielrennen

De renners blijft een lange transfer bespaard. Vanuit het dorpje Le Bourg d’Oisans heb je perfect zicht op het theater van gisteren: de haarspeldbochten van Alpe d’Huez. Van dat soort duizelingwekkende taferelen mag voor de komende dagen afscheid genomen worden, de Alpen worden letterlijk achter ons gelaten. Met de blik op het westen rollen de renners de eerste 25 kilometers naar beneden. Wat volgt is een kleine beklimming van vijf kilometer van de Côte de Brié-et-Angonnes die vooral een steile aanloop kent. Mocht er nog geen vlucht van de dag zijn ontstaan, gaan hier veel renners het proberen.

Via Grenoble en de oevers van de L’Isere hebben de parcoursbouwers een makkelijk stukje gereserveerd voor de renners. Vanaf daar loopt het voor de rest van de dag alleen maar op en af. Aanvallers die de afgelopen twee dagen gespaard hebben – indien dat mogelijk was – zullen hier een streepje voor hebben op de overige renners. Het kan daarom geen kwaad om nader te onderzoeken welke aanvalslustige renners in etappe 11 en etappe 12 onverwachts passagier waren in de grote bus.

De renners vervolgen de weg naar Lyon, de twee na grootste stad van Frankrijk. Maar in plaats van de Rhône stroomopwaarts te volgen richting Lyon, steken de renners hem over. Dit brengt hen naar Saint-Étienne, de finishplaats van vandaag. De stad ligt voor een grote stad relatief hoog. De wegen naar deze stad lopen dan ook geleidelijk op, maar echt steil wordt het nooit. Het parcours biedt daarom de mogelijkheid aan veel verschillende soorten renners om te winnen. De etappe van vandaag is bijna een exacte kopie van de 18e etappe van de Tour van 2008. Toen won erkend hardrijder Marcus Burghardt in een sprint-à-deux van de minder rappe Carlos Barredo nadat zij de kopgroep ontvlucht waren. Waar de winnaar van vandaag over beschikt? In ieder geval aanvalslust en een flink portie herstelvermogen!

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Van Aert, Philipsen
⭐⭐ Bagioli, Cort, Kron, Matthews
⭐ Bettiol, Mozzato, Pedersen, Sagan


Deel dit artikel
Gamecenter