Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 11: Kanonnenvoer

11

De vorige dagen hebben de coureurs hun fiets al meer dan genoeg omhoog getrapt. Vandaag doen zij er toch nog een schepje bovenop. Op het eind van de dag staan er slechts 150 kilometer op de fietscomputer, maar het getal daarnaast is indrukwekkender: 4.000 hoogtemeters. Even indrukwekkend zijn de bergen waarop deze verzameld worden: Col du Télégraphe, Col du Galibier en Col du Granon. Driemaal smullen geblazen!


7 juni 2022 in Wielrennen

De eerste veertig kilometer vanuit Albertville zijn allesbehalve lastig. Een mooie mix van aanvalslustige klimmers en de troepen van de klassementsmannen gaan hier de aanval zoeken. Met een uurtje koersen krijgen zij dan een voorproefje voor wat hen later op de dag te wachten staat. Een kleine, maar steile beklimming van de Lacets de Montvernier (3,4km à 8,1%).

Een korte afdaling volgt en via de weg langs de zijrivier van de Isère (de Arc) wordt er geklommen naar de voet van de Col du Télégraphe. Bijna 12 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Op papier valt dat nog wel mee. Even opladen in de afdaling, rantsoen naar binnen werken en de benen zijn weer klaar voor een nieuwe beproefing. Toch? Helaas, de vijf dalende kilometers zijn – over een afstand van 35 kilometer – de enige meters die níét bergop lopen. De volgende Alpenreus doemt namelijk alweer op: de Col du Galibier. Even steil als de vorige klim maar vooral een stuk langer. Mocht daar iemand uit de kopgroep als eerste bovenkomen, kan hij al wel met een medaille naar huis: voor het bereiken van het hoogste punt (2642 meter) van deze Tour krijgt hij de Souvenir Henri Desgrange.

Dienstplichtig als de knechten zijn proberen zij, in de vallei die na de Galibier volgt, hun kopmannen bij te staan. Zelfs als zij hun plekje in de kopgroep hiervoor moeten opofferen. Voor de voorste knechten in koers is namelijk nog één taak weggelegd: hun bevelhebbers beschermen bovenop de open vlakte van Col du Granon. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% is het niet verwonderlijk dat sommige helpers al eerder op de 11 kilometer lange klim moeten deserteren. Wellicht na een kilometer of vijf al, wanneer de percentages boven de 10% aantikken. Vanaf dan gaat de strijd om de gele trui volledig losbarsten. Voor de allerbeste klimmer is het mooiste plekje weggelegd in de militaire gebouwen boven op de Col du Granon. Of voor degene die zijn kadetten het beste geïnstrueerd heeft.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pogacar, Vingegaard
⭐⭐ Bardet, Mas, Roglic, G. Thomas
⭐ Caruso, Quintana, Yates


Deel dit artikel
Gamecenter