Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 10: Anarchie

10

De dag na de tweede rustdag wacht een pittige etappe doorheen het voorgeborchte van de Alpen. Met een korte afstand van nog geen 150 kilometer en een parcours die bijna smeekt om aan te vallen, zal het er wellicht compleet anarchistisch aan toe gaan. De gelukkigen die een felbegeerd ticketje voor de vroege vlucht weten te bemachtigen, zullen allicht strijden voor ritwinst op de bergflanken richting Megève.


7 juni 2022 in Wielrennen

Deze rit kent een begin in Alpendorp Morzine, maar trekt deze keer niet naar het hooggebergte. In plaats daarvan wordt naar de vallei gereden, waardoor de openingskilometers plaatsvinden op een dalende strook. In de beginfase mag de ene na de andere aanvalspoging verwacht worden, gezien dit een uitgesproken overgangsetappe is die alle ontsnappingskoningen met rood zullen omcirkeld hebben. Door de grote interesse in de vroege vlucht zal het elastiek tussen de kopgroep en het peloton mogelijk pas knappen op het eerste klimmetje, de Côte de Chevenoz (2 kilometer aan 3,5%).

Het uitzicht zal tijdens deze etappe adembenemend zijn en ook de renners zullen hun ogen de kost kunnen geven. Na een ongetwijfeld furieuze start, is de rest van het parcours goed te doen. Tot aan de voet van de slotklim naar Megève, moeten slechts twee beklimmingen overwonnen worden en beide hellingen klokken af op een mild stijgingspercentage van nauwelijks vier procent.

Dat is trouwens hetzelfde stijgingscijfer richting finishplek Megève, al moet er dan wel twintig kilometer aan een stuk geklommen worden. Op de lange klim, waar steile stroken ontbreken, draait het allicht uit op een strijd tussen de krachtklimmers. Gezien het moeilijk zal zijn om bergop verschil te maken, zal er waarschijnlijk met een klein groepje gesprint worden voor de overwinning.

Megève was voor het laatst een aankomst in een wielerkoers tijdens de slotrit van de Critérium du Dauphiné in 2020. Leider Primož Roglic ging niet meer van start, na een zware val in de voorgaande etappe. Daardoor ontaarde de rit in complete anarchie, waar de ene aanval na de andere werd genoteerd. De zeer intense etappe werd bergop solo gewonnen door Sepp Kuss, die een halve minuut voor eindwinnaar Daniel Martínez binnenkwam.

Uitslag Critérium du Dauphiné 2020 Etappe 5

1. Sepp Kuss
2. Daniel Martínez +27"
3. Tadej Pogacar +30"
4. Pavel Sivakov + 45"
5. Tom Dumoulin +51"
6. Lennard Kämna z.t.
7. Thibaut Pinot + 1'07"
8. Guillaume Martin + 1'04"
9. Romain Bardet + 1'06"
10. Warren Barguil z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Kämna, Van Aert
⭐⭐ Cosnefroy, I. Izagirre, Kron, Matthews, Pidcock
⭐ Bettiol, Jungels, Mollema, Schachmann, Simmons


Deel dit artikel
Gamecenter