Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 1: Geel sprookje

1 (2)

De 109e editie van de Tour de France wordt op gang geschoten in het feeërieke Kopenhagen, dat niet geheel toevallig de plek is waar meesterverteller Hans Christian Andersen het gros van zijn leven doorbracht. Na deze openingstijdrit, die zich ruim dertien kilometer lang kronkelt doorheen de Deense hoofdstad, mag de beste tijdrijder zich opmaken voor de hoofdrol in zijn eigen gele sprookje.


7 juni 2022 in Wielrennen

Met een jaar vertraging is de Tourkaravaan er eindelijk in geslaagd om tot in het Deense Kopenhagen te raken, wat meteen de meest noordelijke Grand Départ aller tijden is. Vlakbij het Ørstedparken zullen de 176 renners één voor één starten aan hun citytrip tegen de tijd. De eerste helft van de tijdrit gaat onder meer over de Koningin Louisebrug, die de reputatie heeft van drukste fietsbaan in de wereld te zijn, de hippe wijk Norrebro en bevat zelfs een passage aan het Parken Stadium. Die Deense voetbaltempel huisvest niet enkel de nationale ploeg, maar tevens landskampioen FC Københaven.

Het sleutelmoment van de tijdrit wordt bereikt na een goede negen kilometer en speelt zich af langs het verdedigingsfort Kastellet. Rond de plek waar de Deense geheime dienst gehuisvest is, bevindt zich namelijk een stortvloed van trage en moeilijke bochten. Stuurvaardige renners kunnen daar dan ook makkelijk enkele seconden winnen ten opzichte van hun concurrenten. Eveneens in de buurt van de citadel staat trouwens het bekendste standbeeld van het land; die van de Kleine Zeemeermin.

Eenmaal de meermin gepasseerd gaan de laatste vier kilometer op overwegend rechte en brede lanen via Amalienborg – het buitenverblijfje van de koninklijke familie – richting de Hans Christian Andersens Boulevard waar de meet getrokken is. Alle tijdrittoppers zullen daar het laatste sprintje uit hun verzuurde benen persen richting de eerste zege en gele trui. Door de hoge techniciteit van het parcours lijken goede stuurmannen met veel explosiviteit, zoals Stefan Bissegger en Wout van Aert, een streepje voor te hebben op wattagemonsters zoals Filippo Ganna en Stefan Küng. En iedere seconde telt in Kopenhagen richting een geel sprookje.

Uitslag Tour 2017 Etappe 1 - ITT 14km

1. Geraint Thomas
2. Stefan Küng +5"
3. Vasil Kiriyienka +7"
4. Tony Martin +8"
5. Matteo Trentin +10"
6. Chris Froome +12"
7. Jos van Emden +15"
8. Michal Kwiatkowski z.t.
9. Marcel Kittel +16"
10. Edvald Boasson Hagen z.t.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Ganna
⭐⭐ Van Aert, Bissegger
⭐ Küng, Pedersen, Roglic, G. Thomas, Van der Poel

1 (1) (1)
Laatste 5 km

Deel dit artikel
Gamecenter