Giro d'Italia 2022

Etappe 7: Hard als diamant

7

Een week na de Grande Partenza in Budapest wacht een loodzware etappe de renners op. Het absolute hooggebergte wordt nog niet aangedaan, maar met vier lange beklimmingen zal deze rit veel schade aanrichten. Na 4500 hoogtemeters wacht in Potenza – een van de hoogstgelegen provinciehoofdsteden van Italië – een diamanten overwinning te blinken.


5 mei 2022 in Wielrennen

Starten wordt vandaag gedaan in kuststadje Diamante. Verwarrend genoeg is de plaats niet bekend omwille van haar diamantenhandel – al is het mineraal wel prompt aanwezig in het wapenschild van de stad – maar wel om haar citroenen en fraaie kustlijn. Het startschot zal dus andermaal weerklinken aan de Tyrreense Zee. Merkwaardig genoeg zijn de laatste vijftien kilometer van voorgaande etappe exact dezelfde als eerste vijftien kilometer van deze etappe.

De kans dat de vroege vlucht standhoudt tot de finish is groot in dit soort ritten, en dus zal er een enorme aanvalsgolf zijn in de beginfase. Mogelijk knapt het elastiek met peloton pas na veertig kilometer, wanneer de route van de kustlijn naar de voet van de Apennijnen kronkelt en de eerste klim wacht. Die luistert naar de naam Passo Colla (9,5km, 4,5%) en, indien dat nog niet eerder gebeurd is, zou een ideaal lanceerplatform moeten zijn om een sterke kopgroep te vormen.

 

De tweede beklimming is een waar monster van maar liefst 32 kilometer lang! Na een afwezigheid van 23 jaar, keert de Monte Sirino namelijk terug in het Giroparcours. Met een gemiddeld stijgingspercentage van vier procent lijkt de Reus van de Apennijnenmisschien doenbaar, maar dat cijfer geeft toch een wat vertekend beeld. Erg steile stukken worden namelijk afgewisseld met stroken bergaf en vlakke stukken. Als de gashendel daar wordt opengedraaid, zal de schade dan ook immens zijn!

 

Na de lange afdaling van de Monte Sirino wacht de steile Mont Grande di Viggiano (6km, 9%) om daarna de klimuitdagingen af te ronden met de Sellata (9km, 5%). Vanaf de top van die laatste wacht nog een moeilijk en technische afdaling van zo’n twintig kilometer naar de finish in Potenza. Net omwille van die mogelijk gevaarlijke slotfase, zullen de favorieten de risico’s vermoedelijk wat schuwen en zou een vroege aanvaller erin moeten slagen om iedereen voor te blijven. Wie overstijgt zijn potentieel en gaat aan de haal met een diamanten zege in Potenza?


Deel dit artikel
Gamecenter