Giro d'Italia 2022

Etappe 6: Vliegmeeting

6

De zesde etappe van de Ronde van Italië loodst het peloton doorheen het immer zonnige Cantabrië waar de Tyrreense Zee nooit veraf is. De renners rijden tijdens hun tocht richting de historische kuststad Scalea langs twee vliegvelden. Een teken voor de straaljagers van het peloton dat het vandaag hun dag is. De kans is namelijk erg groot dat een massasprint de winnaar zal aanduiden van deze vlakke etappe.


5 mei 2022 in Wielrennen

Na zes koersdagen komt het peloton aan op het Italiaanse vasteland, waar de komende 2,5 weken de beslissing zal vallen wie de wielerkoning van Italië wordt. Nadat de vorige etappe eindigde in Messina, wordt vandaag gestart aan de andere kant van de befaamde Straat van Messina. Meer specifiek wordt de rit op gang gevlagd in Palmi, de officieuze culturele hoofdstad van Calabrië.

Die titel dankt de stad, naast haar talrijke musea, aan de Varia di Palmi. Dat is een katholiek festival in het laatste weekend van augustus waar Palmi haar patroonheilige, Maria, eert. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de parade is de Varia, een zestien meter hoge praalwagen – die de tenhemelopneming van Maria voorstelt – die gedragen wordt door 200 mensen!

Voor de 180-tal renners wacht vandaag een veel minder grote uitdaging dan zo’n enorme praalwagen de lucht induwen. De 192 kilometer lange rit naar Scalea loopt namelijk grotendeels over vlakke wegen. De zwaarste hindernis van de dag bevindt zich in de prille openingsfase wanneer het peloton na 30 kilometer koers, vier kilometer moet klimmen tegen vier procent om de militaire luchthaven Luigi Razza te bereiken.

De afdaling van dat klimmetje eindigt in vissersdorp Pizzo, vanwaar de renners het vervolg van de etappe constant naast de Tyrreense Zee rijden. Mits een voldoende sterke westenwind, krijgen we er misschien wel een waaierspektakel van jewelste te zien! Een stevige wind lijkt ook het enige dat kan verhinderen dat het niet tot een massasprint uitdraait in Scalea, tenzij de vroege vluchters alles en iedereen verrassen natuurlijk!

Scalea heeft een prachtig historisch centrum, gelegen op een heuvel dat nog steeds beschermd wordt door een oude stadsomwalling. De organisatie kiest er echter voor om aan te komen in het laaggelegen deel van de stad, vlakbij het strand. Tenzij de wind er anders over beslist, mag op de rechte brede weg een vliegmeeting verwacht worden tussen de bliksemsnelle straaljagers van het peloton.


Deel dit artikel
Gamecenter