Giro d'Italia 2022

Etappe 5: Naar de haaien

5

Tijdens de tweede dag op Sicilië brengt de Giro-organisatie hulde aan de beste wielrenner die het eiland ooit heeft voortgebracht: Vincenzo Nibali! De finish bevindt zich namelijk in Messina, de plaats waar de haai geboren en getogen is. Als eerste over de meet komen zal de klimmer wellicht niet doen, gezien de laatste 80 kilometer volledig vlak zijn. Een massasprint staat dan ook in de sterren geschreven!


5 mei 2022 in Wielrennen

De vorige etappe eindigde op de Etna en ook vandaag zal de kolossale vulkaan veelvuldig in beeld komen. De start wordt namelijk gegeven in Catania, waar de Etna ieder vergezicht domineert. Pal in het centrum staat een olifantenfontein die gemaakt is uit vulkaansteen. De olifant is dan ook hét symbool van de stad. Volgens de legende leefde er in de 9e eeuw de magiër Eliodoro in Catania, die in een olifant kon transformeren en de stad zo verdedigde tegen de Arabieren.

Il Elefantino, de wat denigrerende bijnaam voor Marco Pantani omwille van zijn flaporen, zal er in de olifantenstad helaas niet bij zijn. Een haai is er wel en hij mag naar huis rijden. De aankomst ligt namelijk in Messina, waar het peloton 174 kilometer later zal aankomen. Op de weg daarnaartoe is er één grote hindernis die zich zowat halverwege de etappe schuilhoudt: de Portella Mandrazzi. Met zijn negentien kilometer is dat een lange klim, maar met een stijgingspercentage van nauwelijks 4% zullen er niet al te veel renners in de problemen komen richting de top.

De bergpunten op de Portella Mandrazzi kunnen een begeerd goed worden voor de vroege vluchters, maar daarbovenop ook nog de ritzege meepakken, lijkt een brug te ver. De laatste 80 kilometer zijn namelijk niet enkel vlak, maar bevinden zich ook nog eens pal naast de Middellandse Zee. Indien er stevig briesje staat uit het oosten of westen, zal het er in de slotfase bijzonder nerveus en snel aan toe gaan omwille van waaierangst.

Ongeacht de wind zal er meer dan waarschijnlijk gesprint worden voor de zege in de straten van Messina. De organisatie laat – net zoals in Hongarije – hun bochtige fantasieën varen in de slotfase. De laatste anderhalve kilometer van de rit speelt zich af op een kaarsrechte en brede boulevard. Daardoor zullen positionering en treintjes ondergeschikt zijn aan topsnelheid. Welke snelheidsduivel rijdt de concurrentie naar de haaien en bezorgt zichzelf een cyclist’s high in Messina?


Deel dit artikel
Gamecenter