Giro d'Italia 2022

Etappe 4: Explosie bergop

4

De driedaagse in Hongarije zit er alweer op. Na een reis- en rustdag zetten de renners hun Ronde van Italië verder op Sicilië, waar de koers ongetwijfeld op haar grondvesten zal daveren. De etappe kent namelijk een aankomst op de top van de machtige Etna! Vuurwerk verzekerd tijdens deze eerste bergrit!


5 mei 2022 in Wielrennen

De Giro komt deze editie voor het eerst thuis in Avola, een pittoresk stadje in het zuidwesten van Sicilië. Naast haar faam als bakermat van de heerlijke rode wijn Nero d’Avola, is het tevens de geboorteplaats van Paolo Tiralongo. Wat schatplichtig aan zijn naam groeide hij in het begin van de twintigste eeuw uit tot een van de betere klimknechten. Het weerhield Tiralongo er echter niet van om drie ritzeges te boeken in zijn thuiskoers.

Vanuit Avola start een tocht doorheen het dorre en glooiende Siciliaanse binnenland. De koers zal helemaal openbreken op het einde van de etappe wanneer de eerste monsterbeklimming van deze Giro wacht. Die eer is weggelegd voor de Etna, een van de actiefste en snelst groeiende vulkanen in de wereld. De renners beginnen in Paterno aan hun 23(!) kilometer lange helletocht richting de aankomstlijn die getrokken is op 1900 meter boven zeeniveau. De beklimming is dus meteen een hele lange, al zijn de stijgingspercentages met een gemiddelde van 6% aan de milde kant.

Indien de wind goed staat, wat een grote rol speelt op de klim zonder veel beschutting, mogen we vuurwerk verwachten op de flanken van de Etna. Hier zal meteen een eerste indicatie volgen van wie deze Giro kan winnen en – vooral – wie niet. Ongetwijfeld zien sommige klassementsrenners op de vulkaan hun roze dromen al wegsmelten.

Twee jaar geleden was de Etna eveneens de eerste aankomst bergop in de Ronde van Italië. Op die dramatische dag, waar topfavoriet Geraint Thomas werd uitgeschakeld door een bidon, konden de vroege vluchters nipt uit de greep van de favorieten blijven. Toenmalig Ecuadoraans kampioen Jonathan Caicedo boekte zo de mooiste overwinning uit zijn carrière.

UITSLAG GIRO 2020 ETAPPE 3
1. Jonathan Caicedo
2. Giovanni Visconti +21”
3. Harm Vanhoucke +30”
4. Wilco Kelderman +39”
5. Jakob Fuglsang +51”
6. Rafal Majka z.t.
7. Vincenzo Nibali z.t.
8. Jonathan Castroviejo z.t.
9. Domenico Pozzovivo z.t.
10. Steven Kruijswijk +56”


Deel dit artikel
Gamecenter