Giro d'Italia 2022

Etappe 3: Idyllisch sprinten

3

Na eerder de punchers en de tijdrijders te plezieren, sluit het Hongaarse Giroluik af met een vlakke rit. Het grootste deel van de etappe zal een zalig vakantiegevoel oproepen wanneer het peloton langs het idyllische Balatonmeer rijdt. Dat gezapige gevoel zal in de slotfase echter ten einde komen wanneer het meer dan waarschijnlijk uitmondt in een snoeiharde snelheidsstrijd tijdens de eerste massasprint.


5 mei 2022 in Wielrennen

Na enkele dagen te vertoeven in Budapest trekt de Girokaravaan zuidwestelijk richting de uitgestrekte groene regio Somogy. Daar zal in Kaposvár, de hoofdstad van het comitaat, de derde rit op gang gevlagd worden. De vele mooie gebouwen in de stad zijn een overblijfsel van rijke en machtige families zoals de Habsburgers en Esterházy, die telkens verliefd werden op Kaposvár. Het is tevens de geboorteplek van Imre Nagy, wellicht de meest invloedrijke premier die Hongarije gekend heeft.

Vanuit Kaposvár wordt koers gezet richting het Balatonmeer, waarlangs de laatste 80 kilometer van de rit zich zullen afspelen. Met een oppervlakte van net geen 600 km² is dat het grootste meer van Midden-Europa. Door haar beperkte diepte van maximum vijftien meter, warmt het water snel op tot heerlijke temperaturen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het Balatonmeer een van de grootste toeristische trekpleisters is van het hele land. De prachtige beelden van een fietsend peloton ernaast, zal ongetwijfeld nóg meer mensen lokken naar de Hongaarse Zee.

Op de vlakke wegen rond het meer zal het een aartsmoeilijke zaak worden voor de moedige vluchters om uit de klauwen van het peloton te blijven. De aankomstlijn is namelijk getrokken op een brede en bochtenloze boulevard van maar liefst 2,5 kilometer lang. De vaart zal dus al voor de echte sprint ontzettend hoog zijn!

Op één kilometer van de finish wacht nog een laatste obstakel in de vorm van een rotonde, maar eens daar voorbij zullen de sprinters verbeten zijn om te laten zien dat zij de snelste van het Giropeloton zijn. Inhouden hoeft niet, gezien aankomstplaats Balatonfüred een kuuroord is die bekendstaat om haar helende krachten. De verzuurde sprintersbenen zullen dus snel weer opgeladen worden.


Deel dit artikel
Gamecenter