Giro d'Italia 2022

Etappe 2: Strijd tegen de tijd

2

Waar de openingsrit zich vooral rond Budapest afspeelde, krijgen de renners vandaag één voor één de kans om de Hongaarse hoofdstad te verkennen met de tijdritfiets. De negen kilometer lange strijd tegen de klok begint in de grote brede boulevards van Pest om, zodra de Donau overgestoken wordt, andermaal explosief bergop te eindigen aan het Vissersbastion.


5 mei 2022 in Wielrennen

Budapest is een van de belangrijkste en oudste steden van Oost-Europa, dat sinds 1873 dienstdoet als hoofdstad van Hongarije. De lange en rijkgevulde geschiedenis van het land is voor een deel vereeuwigd op het Heldenplein, dat zich vlak naast het stadspark van Budapest bevindt. Het uitzicht op het plein wordt gedomineerd door een 45 meter hoge zuil, waarop aartsengel Gabriël pronkt. Aan weerszijden van dat Millenniummonument staan in totaal veertien grote standbeelden van Hongaarse helden die een belangrijke rol voor het land hebben gespeeld. Toepasselijk wordt dan ook op dat Heldenplein de start gegeven van een ongetwijfeld heroïsche strijd tegen de tijd naar de andere kant van de stad.

Eenmaal vertrokken op het Heldenplein rijden de renners meteen door de Andrássy út. Dat is de mooiste boulevard van Budapest die langs beide kanten bezaaid is met prachtige gebouwen die dienstdoen als cultuurhuizen, restaurants of veel te dure luxewinkels. Na anderhalve kilometer wacht een bocht van 90 graden, de eerste van velen op het parcours. Aangezien de beginfase zich afspeelt op vlakke en brede wegen, zullen vooral de sterke wattagemonsters dol zijn op de eerste parcourshelft.

Na zo’n vijf kilometer vlammen de renners voorbij het grootste en meest iconische gebouw van het hele land: het gotische parlementsgebouw. Voor de renners zelf zal het eerder een vluchtige blik worden op het beeldschone UNESCO Werelderfgoed, gezien ze daar met snelheden voorbij zullen zoeven die flirten met de zestig kilometer per uur. Kort na de passage aan het parlement draaien ze de brug op om de oversteek naar Buda te maken.

Na 7,5 kilometer gereden te hebben op de grote versnelling, zal in het oudste stadsgedeelte ineens teruggeschakeld moeten worden. De laatste anderhalve kilometer stijgt namelijk nog zeurend aan zo’n 4,5% tot aan de finish. Het is daar dat de explosieve klimmers nog flink wat tijd goed kunnen maken. Wie zijn citytrip door Budapest het snelste afrondt, wordt in het Vissersbastion niet enkel beloond met een prachtig panorama over de stad, maar vangt ook nog eens een dikke vis in de vorm van een ritzege.


Deel dit artikel
Gamecenter