Giro d'Italia 2022

Etappe 14: Toonaangevend

14 (2) (1)

Exact een week nadat Turijn gastheer was van het Eurovisiesongfestival, staan de internationale spotlights opnieuw gericht op de toonaangevende industriestad, zij het ditmaal vanuit de sportwereld. De Giro-organisatie heeft namelijk een pittig koersrondje Turijn uitgetekend, met onder meer een dubbele beklimming van de Superga en de Colle della Maddalena. Een ideale opportuniteit voor de betere klimmers om hun concurrenten een toontje lager te laten zingen!


5 mei 2022 in Wielrennen

Deze etappe staat volledig in het teken van Turijn, Italië’s eerste hoofdstad, die vorig jaar nog de Grande Partenza verzorgde met een tijdrit in het hartje van de stad. Na een start in voorstad Santena en een lus van 75 kilometer zullen de renners voor het eerst opnieuw het centrum passeren en de finishlijn een eerste keer over rijden. Veeleer dan een aankomst, staat de meet vooral symbool voor de start van het lastige tweede deel van de rit. 

 

Vanuit Turijn beginnen de renners namelijk aan de beklimming van de gevreesde Superga. De vijf kilometer lange klim met een stijgingspercentage van rond de acht procent deed jaren dienst als aankomstplaats van Milaan – Turijn, waar enkel explosieve rasklimmers zegevierden. Op de top van die helling wacht de magnifieke Basiliek van Superga, waar de koepel – via ruim honderddertig treden – beklommen kan worden. Die biedt het mooist mogelijke uitzicht op de stad Turijn en de aanliggende Povlakte.

Na de beklimming van de Superga komen de renners terecht op een soort plateau waarop ze een tiental kilometer rijden. Vervolgens gaat het opnieuw vier kilometer bergop tegen een stijgingspercentage van zeven procent op de Colle delle Maddalena. Een zeer bochtige en razendsnelle afdaling brengt de renners terug in Turijn, waarna exact diezelfde lus wordt overgedaan met een tweede beklimming van Superga en Maddalena. 

 

Alles opgeteld worden in deze etappe maar liefst 3000 hoogtemeters afgewerkt, wat een gigantisch aantal is over een afstand van 147 kilometer. Ongetwijfeld zullen de favorieten op eindwinst de toon aangeven op de klimmetjes en elkaar daar serieus testen. Toch lijkt de kans het grootst dat de ritwinnaar uit de vroege vlucht zal komen. Lange beklimmingen ontbreken namelijk en bovendien volgt de finish na een (gevaarlijke) afdaling, waar de klassementsrenners waarschijnlijk wat behoedzamer zullen zijn. Na een spannende finale is de verwachting dan ook dat een aanvalslustige klimmer de boventoon voert in Turijn.


Deel dit artikel
Gamecenter