Giro d'Italia 2022

Etappe 1: De roze k(r)oning

1124 28C525cb 604A 42E3 B7c1 990Cb0bb00f4

Met een vertraging van twee jaar – iets met corona – mag Hongarije zich eindelijk opmaken om voor het eerst in haar geschiedenis een grote ronde over haar grondgebied te krijgen. De openingsrit gaat via vlakke wegen in de wijde omgeving van hoofdstad Budapest naar de Slowaakse grens, waar de punchers een aankomst op maat krijgen nabij het feeërieke Kasteel van Visegrád.


5 mei 2022 in Wielrennen

De Giro zal op gang gevlagd worden in een zuidelijke buitenwijk van Budapest met de wat blasfemisch klinkende naam Budafok. In de negentiende eeuw was die buurt het epicentrum van de wijnteelt in Hongarije, met dank aan haar uitstekende ligging tussen het Tétényi plateau en de Donau. Zowel vraag als productie tierden welig, waarop de wijnboeren er niks beters op vonden om onder Budafok een gigantisch tunnelcomplex uit te graven van maar liefst 25 kilometer lang om dienst te doen als opslagplek. Daarmee beschikt het plaatsje over de grootste wijnkelder van Europa.

Aerial View Danube River Near Visegrad Hungary

De renners zelf kunnen het beter bij water en sportdrank houden, want een openingsrit in een grote ronde staat sowieso al garant voor nervositeit en valpartijen. Vanuit Budafok gaat het richting de royale stad Székesfehérvár, dat tijdens het grootste deel van de Middeleeuwen niet enkel de hoofdstad was van het Hongaarse Koninkrijk, maar eveneens de plek waar koningen gekroond en begraven werden. Pal in het centrum van die historische plek zal na 75 kilometer de eerste tussensprint van de Giro plaatsvinden. Vervolgens trekt het peloton in noordoostelijke richting tot ze op de Donau uitkomen, die als natuurlijke grens tussen Hongarije en Slowakije fungeert.

Aan de oever van de Donau bevindt zich namelijk aankomstplaats Visegrád, dat vrij vertaald uit het Slavisch hooggelegen kasteel betekent. Eens het peloton daar binnenrijdt, zal het besef binnensijpelen dat die naamgeving geen toeval is. Om bij de poorten van het kasteel te komen, waar de finishlijn is getrokken, moet op een bochtige weg nog 5,5 kilometer geklommen worden tegen 4,5%. Explosieve punchers met een neus voor positionering, kunnen er zichzelf kronen tot de eerste roze koning van dit jaar. Gezien die renner, naast het roze, ook het paars en blauw mag ophalen, kan die (en zijn ploegmaten) al meteen een berg punten opleveren voor jouw team!

In 2020 was er op de tweede dag van de Giro in Agrigento eveneens een puncheraankomst die wat doet denken aan de aankomst in Visegrád. In de absolute slotfase slaagden Mikkel Honoré, Peter Sagan en Diego Ulissi er toen in zich los te maken van het uitgedunde peloton, waarop die laatste naar de zege sprintte ten koste van zijn aanvalsmakkers.

Uitslag Giro 2020 Etappe 2

  1. Diego Ulissi
  2. Peter Sagan z.t.
  3. Mikkel Honoré z.t.
  4. Michael Matthews +5”
  5. Luca Wackermann z.t.
  6. João Almeida z.t.
  7. Gianluca Brambilla z.t.
  8. Vincenzo Nibali z.t.
  9. Pello Bilbao z.t.
  10. Lucas Hamilton z.t.

Deel dit artikel
Gamecenter