EK 2024

Regels bij gelijk aantal punten kwalificatie EK 2024

750X500 Landingspage EK WK

Wat heeft Nederland aan een monsteruitslag tegen Gibraltar? Lees hier de regels indien twee landen hetzelfde aantal punten behalen tijdens de kwalificatie voor het EK in 2024:


11 oktober 2023 in EK 2024

1. Onderlinge resultaat

Als voorbeeld nemen we Nederland en Griekenland die een gelijk aantal behalen hebben. Er wordt dan eerst gekeken naar het onderlinge resultaat. Nederland won eerder dit jaar al met 3-0 van Griekenland. Zolang Nederland gelijkspeelt of wint van Griekenland, is het onderlinge resultaat tegen de Grieken altijd beter.

2. Onderlinge doelsaldo

Bij een nederlaag tegen de Grieken is het onderlinge resultaat gelijk. Dan wordt er gekeken naar het onderlinge doelsaldo, het doelsaldo over de wedstrijden Nederland - Griekenland en Griekenland - Nederland. Door de ruime 3-0 overwinning van Nederland op Griekenland eerder dit jaar in Eindhoven blijft met een kleine nederlaag tegen de Grieken nog steeds een positief onderling doelsaldo staan. Er mag maximaal met 1 of 2 doelpunten verschil verloren worden. Maar wat als het verschil in doelpunten exact 3 is?

3. Doelsaldo in volledige groepsfase

Pas dan wordt er gekeken naar het doelsaldo in alle acht de groepswedstrijden. Een monsteroverwinning tegen Gibraltar kan dan opeens wél van waarde zijn. Maar ook het doelsaldo kan exact gelijk zijn. In dat geval wordt er eerst gekeken naar het aantal gemaakte doelpunten en als die óók gelijk zijn wordt er gekeken naar het gemaakte uitdoelpunten. De laatste wedstrijd in en tegen Gibraltar komt daarmee op een gunstig moment.

4. Aantal overwinningen in groepsfase

Indien er nog steeds geen winnaar aangeduid kan worden, worden de overwinningen en vervolgens de uitoverwinningen geteld. Dat hier de beslissing valt is uitgesloten, in het voorbeeld tussen Nederland en Griekenland is dit al niet meer mogelijk.

5. Aantal gele en rode kaarten

Vervolgens wordt er gekeken naar het Fair Play klassement. Alle kaarten in de EK kwalificatie leveren strafpunten op en momenteel is Nederland hierin zwaar in het voordeel. In 4 wedstrijden heeft Nederland 7 strafpunten, in 5 wedstrijden hebben de Grieken 16 strafpunten.

De achterdeur van de Nations League

Mocht Nederland niet bij de eerste twee komen in groep B van de EK Kwalificatie, heeft het nog altijd kans om in de zomer van 2024 op het EK te staan. Dit kan via de Nations League-route, Plaatsing EK via Nations League


Deel dit artikel
Gamecenter